latinica  ћирилица
26/01/2018 |  15:24 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Стручњаци из Србије први пут у Српској обавили ендобронхијални ултразвук (ВИДЕО)

Универзитетско клинички центар Српске наставља сарадњу са љекарима из Србије из области дјечије хирургије, урологије, оториноларингологије, као и пулмологије.
Љекари из Србије у УКЦ РС - Фото: РТРС
Љекари из Србије у УКЦ РСФото: РТРС

Три еминетна стручњака из Србије обавила су данас неколико операција и компликованих дијагностичких процедура које до сада нису рађене у Српској. Највећу предност ове сарадње осјетиће пацијенти који више неће морати путовати у Србију на прегледе и захвате. То ће смањити трошкове пацијентима, а љекари из Србије уједно ће своја знања и искуства у лијечењу пренијети колегама у Српској.

Горан Стојановић, начелник Центра за бронхологију Института за плућне болести Војводине, изјавио је да са љекарима УКЦ-а сарађује већ дуги низ година, те да је према договору који је склопљен између Института за плућне болести Војводине и УКЦ-а данас урадио дијагностичке процедуре код пацијената код којих постоје промјене у плућима, виђене на ЦТ-у грудног коша.

"Данас је овдје урађен први ендобронхијални ултразвук у БиХ. То је процедура коју ради јако мало установа и у региону. Надам се да ће се те процедуре у наредном периоду спроводити као рутинска пракса у УКЦ-у", рекао је Стојановић.

Помоћник генералног директора УКЦ-а за медицинске послове Слободан Хајдер истакао је да је опредијељеност руководства УКЦ-а унапређење струке и едукација кадрова, због чега су потписани уговори с појединим љекарима из региона, те са одређеним институцијама.

"Овдје није значајна само едукација љекара, једнако је важно што ће коначни бенефит од те едукације имати пацијенти УКЦ-а. Данашњом посјетом стручњаци из Србије су помогли пацијентима који су прошли операције и одређене терапијске процедуре, али су помогли и нашим љекарима у стицању знања", рекао је Хајдер новинарима у Бањалуци.

Он је додао да одабир пацијента врше љекари у Бањалуци, али су гости упознати о којима пацијентима се ради тако да ће заједнички доносити одлуке који пацијенти ће бити подвргнути процедурама које су планиране у наредном периоду.