latinica  ћирилица
27/01/2018 |  12:21 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Требиње- Изложба икона и промоција поезије (ВИДЕО)

Културни Центар Требиње у сарадњи са Културним центром из Источног Новог Сарајева организовао је изложбу икона "Трагом баштине Митрополије дабробосанске" и промоцију књиге "Сјетовање", аутора Недељка Зеленовића.
Требиње - изложба икона - Фото: РТРС
Требиње - изложба иконаФото: РТРС

Иконе које могу да погледају посјетиоци изложбе дјела су полазника школе иконописа која ради при Павославном центру за младе "Свети Петар Сарајевски". Изложено је двадесет икона, по једна од сваког аутора.

Горан Јанићивијећ, професор иконописа при Православном центру за младе "Св. Петар Сарајевски", каже да је ријеч о копијама икона које се налазе у храмовима и ризницама Митрополије дабробосанске.

Иконе чије су копије израдили полазници школе припадају углавном итало-критском стилу, који је био најзаступљенији у периоду од 15. до краја 18. вијека. Иста поставка до краја ове године биће изложена у неколико галерија у региону. Пубилици је синоћ представљена и најновија књига поезије књижевника, новинара и публицисте Недељка Зеленовића под насловом "Сјетовање" .

Зеленовић је подсјетио да српски језик у Херцеговини краси неисцрпно богатство, из чије ризнице је "позајмио благо" и  обрадио у стихове.

Недељко Зеленовић, родом из Коњица, а сада настањен у Источном Сарајеву, до сада је објавио двадесетак збирки поезије и прозе, и потпредједник је Удружења књижевника Републике Српске. О његовом књижевном дјелу говорили су представници требињског одбора Просвјете и Књижевне заједнице "Јован Дучић".