latinica  ћирилица
27/01/2018 |  18:40 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Ученица из Требиња добитница највишег ђачког признања – Велике награде (ВИДЕО)

На светосавској свечаности у Народној библиотеци Србије у Београду уручене су награде за најбоље књижевне радове ученика основних и средњих школа из Србије, Републике Српске и расијања, пристиглих на конкурс који организује Друштво „Свети Сава“. Добитница највишег ђачког признања – „Велике награде“ - је ученица Гимназије из Требиња, Александра Газивода.
Газиводи уручена награда Свети Сава - Фото: РТРС
Газиводи уручена награда Свети СаваФото: РТРС

На овогодишњем књижевном конкурсу Друштва „Свети Сава“ учествовало је више од 320 ученика основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Француске и Швајцарске. Својим квалитетом и естетском вриједношћу издвојио се рад „Свети Сава као лирски јунак у поезији српских пјесника“, а његова ауторка Александра Газивода из Требиња награђена је Великом наградом.

„Много ми значи ова награда, посебно јер је нисам очекивала. Искрено, знала сам да ће бити велика конкуренција, али стварно ову велику награду нисам очекивала. Ово је посљедња прилика да пишем за своју школу и због тога ми је још више драго што сам ето ја успјела да је освојим“, рекла је Газивода.

Међу добитницима друге награде у категорији основних школа је Војислав Дурмановић из Бијељине, који истиче да је Свети Сава неисцрпна инспирација.



„Написао сам песму о Светом Сави и првенствено о мом доживљају Светог Саве – о мом личном односу са његовим насљеђем“, каже Дурмановић.

Број пристиглих радова за трећину је већи него прошле године, а заједничка им је карактеристика што су обојени љубављу, надом и знањем и надахнути духом светосавља.

„Број дјеце-учесника на нашем конкурсу и зрела размишљања која они дају у тим својим радовима – то може да значи само једно, а то је да треба са оптимизмом да гледамо у будућност", изјавио је Душан Зупан, предсједник Друштва "Свети Сава".

Зона Мркаљ, предсједница жирија, истакла је да је повратак светосављу нешто што је код младих спонтана радња, није нешто што је извјештачено и посвећено лажним добицима, каже, него оно у чему поново млад свијет има прилике да одраста.

Највише признање - Медаља Друштва „Свети Сава“- уручено је представницима Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева.