latinica  ћирилица
29/01/2018 |  16:11 ⇒ 30/01/2018 | 09:07 | Аутор: РТРС

У Италији ухапшени џихадиста који је ратовао у БиХ (ВИДЕО)

У антитерористичкој операцији италијанских специјалних снага у Кому ухапшен је Египћанин Фајек Шебл Ахмед Сајед. Тамошњи медији називају га ветераном џихада и наводе да се борио на страни Ал Каиде, у одреду Ел муџахедин у БиХ. Сајед је регрутовао читаве породице за одлазак на страна ратишта. Повезаност Египћана блиских Муслиманском братству потврђују и стручњаци, који истичу да је посебно примјетна њихова веза према Италији.
Италијански Мондо о џихадисти - Фото: РТРС
Италијански Мондо о џихадистиФото: РТРС

Регрутовао је присталице за одлазак на страна ратишта, у Италији је још познатији као страни борац- Фајек Шебл Ахмед Сајед био је многим исламистима карта за улазак у Италију. Уз све то, издавање налога за хапшење његовог 24-годишњег сина Сагеа, расвијетлило је важан аспект италијанског џихадизма, пише италијански Мондо. Запањујућа је, наводи се, управо радикализација читавих породица.

"Иако су многи страни борци умрли и заробљени у Ираку или Сирији, од хиљаду до пет хиљада страних бораца вратило се на наш континент, односно у Европу. У Италији број повратака је нижи, негдје око 10", наводи Мондо.

Постоје изузеци, али радикализација је често групна, пишу италијански медији. Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић каже да је веза са Италијом примјетна те да је тамошња полиција заплијенила много материјала о дјеловању египатских формација у јединици Ел муџахид.

- Стварни духовни вођа одреда Ел Муџахедин који је убијен на крају рата 1995. Енвер Шабан, је такође носио презиме Ал Сајед. Био је Египћанин и био је повезан са Исламским институтом у Милану. Египћани постоје у Сарајеву, постојао је Енвер Шабан и та италијанска веза је позната и по трговини оружјем. Италијани су често пресретали оружје из БиХ и углавном су иза стајали људи повезани са одредом Ел Муџахедин - каже Галијашевић.

Овај одред је, каже, био и остао темељ даљње изградње терористичких организација у БиХ, региону и Европи. Око 130 џихадиста напустило је Италију како би отишли у Сирију и придружили се терористима, пише Мондо. У БиХ, са сиријског ратишта, вратило се њих 50, гдје су '90-их и посијали сјеме зла, кажу стручњаци.

- Превише је наивно очекивати и вјеровати у њихову ресоцијализацију. Више је вјероватно да ће они наставити своје дјеловање, уколико их не спријечимо у томе. Мислим да сви треба да радимо на томе, да је потребно увести нове законске оквире и спријечити њихов повратак и даље дјеловање на простору БиХ - истиче Милица Сикимић са Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци.

Италијански лист наводи да таква лица у појединим земљама користе рупе у закону, због чега није лако доказати да су припадници терористичких група. Резултат тога је да се већина страних бораца без проблема враћа у Европу, на слободу. Реаговање безбједносних структура у БиХ на ову чињеницу је изостало, каже Галијашевић, подсјећајући да истрага на откривању мреже финансирања таквих бораца никада није покренута.