latinica  ћирилица
30/01/2018 |  08:24 | Аутор: РТРС

Чај повољно утиче на креативност и јача когнитивне вјештине

Уколико често пијете чај постоји велика вјероватноћа да имате бујнију машту која вас чини креативнијом од особа које избјегавају овај топли напитак, тврде психолози из Пекинга.
Чај (Фото: Thinkstock) -
Чај (Фото: Thinkstock)

Тим психолога Универзитета у Пекингу објавио је истраживање, у које је било укључено 50 студената у раним 20-им годинама. Половина студената на којима је обављено истраживање сваки дан су пили црни чај, а други су пили обичну воду. Психолози су пратили њихове когнитивне и креативне вјештине кроз разне тестове.

У првом тесту, студенти су морали да креирају зграду од блокова различитих облика и величина, а у другом тесту су морали да смисле име за ресторан. Њихове резултате потом су анализирали стручњаци који нису учествовали у истраживању. Студенти који су свакодневно конзумирали чај константно су освајали веће оцјене за креативност у оба теста.

Према резултатима истраживања, испијање чаја прије било каквог сложеног задатка, повећава когнитивне вјештине код људи. Међутим, то не значи да ће људи који дуже пију чај постати креативнији. Чај садржи супстанце које опуштају мозак због чега, тврде психолози, људи опуштеније користе све своје капацитете те самим тим креативније размишљају.

"Два састојка кофеин и танин имају благотворне ефекте на пажњу која је неопходна за когнитивне функције", кажу психолози из Пекинга.

Дакле, уколико вам је потребна боља концетрација приликом рада на великим пројектима узмите шољу топлог чаја прије рада.

Извор: Б92