latinica  ћирилица
30/01/2018 |  08:58 | Аутор: РТРС

Зашто небодери у Хонг Конгу имају рупе у средини? (ВИДЕО)

Ако сте посјетили Хонг Конг, врло брзо сте могли уочити да је простор у овом граду велика привилегија.
Зашто небодери у Хонг Конгу имају рупе у средини - Фото: Screenshot/YouTube
Зашто небодери у Хонг Конгу имају рупе у срединиФото: Screenshot/YouTube

Велике гужве владају на сваком кораку, на улицама, тротоарима и продавницама, а густо збијени небодери са врло малим становима представљају дом већини становника.

Један поглед ка панорами града открива да су бројни небодери грађени са великом рупом у својој средини. Стога је тешко не запитати се – зашто би град који је један од најгушће насељених на свијету, дозволио такво траћење простора?

Одговор лежи у древној кинеској техници – фенг шуи. Ове рупе називају се "змајевим капијама", које према фенг шуију омогућавају змајевима да са планина долете до ријека.

Вјерује се да змајеви доносе добру срећу, а уколико се блокира енергетски пролаз, то би могло да доведе до бројних лоших ствари.

Једна од компанија у близини Кинеске банке тако је за свој банкрот окривила њен лош фенг шуи. Наиме, на њој нема никаквих пролаза. Занимљиво је да на згради Кинеске банке нема пролаза, што једна од компанија у њеној близини сматра узроком свог банкрота.

Многе велике кинеске корпорације приликом изградње свог пословног простора издвајају одређену суму новца за консултације са фенг шуи стручњацима.

Извор: Независне новине