latinica  ћирилица
30/01/2018 |  10:55 ⇒ 10:57 | Аутор: РТРС

Бијељина - Од почетка сезоне пријављено 115 случајева сличних грипу

У Бијељини је ове зимске сезоне укупно пријављено 115 случајева обољења сличних грипу и 746 акутних респираторних инфекција, рекао је епидемиолог Дома здравља Бијељина Зоран Дакић.
Дом здравља Бијељина - Фото: РТРС
Дом здравља БијељинаФото: РТРС

Од почетка 2018. године пријављено је 49 случајева обољења сличних грипу и 237 акутних респираторних инфекција и тај број је готово идентичан броју пријављених случајева у јануару прошле године.

Међу обољелима су углавном особе узраста од 30 до 64 године и нешто рјеђе лица узраста до 15 и старија од 65 година.

Дакић каже да је епидемиолошка ситуација заразних болести на подручју Бијељине које подлијежу обавезном пријављивању у Републици Српској уобичајена за ово доба године.

"С обзиром на то епидемиолошку ситуацију акутних респираторних инфекција у Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији и Хрватској, у наредних неколико седмица и код нас је могућа појава нешто већег броја обољелих од ових инфекција", наводи он.

Према Дакићевим ријечима, у протекла три мјесеца пријављена су и три случаја морбила, а на основу клиничке слике и серолошких испитивања утврђено је да ови случајеви нису били инфицирани вирусом малих богиња.

"Од октобра прошле године до данас укупно је вакцинисано око 1.400 дјеце ММР вакцином, што је податак који охрабрује", каже Дакић.

Он напомиње да Дом здравља Бијељина наставља да шаље позиве родитељима који до сада нису довели своју дјецу на вакцинацију, па се очекује да ће у току ове године бити знатно повећан обухват вакцинације дјеце.

Од осталих заразних болести у Бијељини је у јануару пријављено 145 случајева овчијих богиња, што је, према оцјени епидемиолога, уобичајено за ово доба године.

Дакић подсјећа да је током протеклих 10 дана Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Бијељина извршила дезинфекцију и ванредни санитарно-хигијенски надзор у више од 60 школских објеката на подручју града.

"Хигијенска ситуација у поменутим објектима је задовољавајућа, међутим мјеста за њено унапређење свакако још има", истакао је Дакић.

Извор: СРНА