latinica  ћирилица
31/01/2018 |  08:52 ⇒ 01/02/2018 | 09:15 | Аутор: РТРС

Стевија је прошлост: Нови природни заслађивач са 0 калорија

С обзиром на брз начин живота који водимо, недостатак времена, исхрану с ногу, нездраву и брзу, смањену физичку активност, све је више људи који болују од срчаних болести и дијабетесе. Конзумирањем брзе хране у свој организам уносимо велику количину шећера, која нашем тијелу и здрављу наноси штету.
Шећер без калорија (фото:punpazar.com) -
Шећер без калорија (фото:punpazar.com)

Како бисте повели мало више рачуна о свом здрављу и исхрани, можда бисте традиционално присутан бијели шећер могли да замијените еритритом.

Еритрит је природни шећерни алкохол који налазимо у влакнима воћа и поврћа као и у ферментисаној храни. Добија се ферментацијом шећера из кукуруза. Позитивно утиче на пробаву, јер се већ у танком цријеву потпуно разграђује.

Користи се као заслађивач, а изгледом и укусом веома подсјећа на бијели шећер, само много здравији.

Неке од намирница које у себи садрже малу количину овог шећерног алкохола су крушка, вино, сир, печурке и лубеница.

Гликемијски индекс еритрита је 0 па његова конзумација не повећава ниво шећера у крви, стога је погодан за дијабетичаре и људе који желе да изгубе на тежини. Поред тога не прија бактеријама које утичу на стварање каријеса, па чува и здравље и сјај наших зуба.

Овај природни заслађивач трпи високе температуре па је погодан за кување. Идеалан је за припрему лагане варијанте ваше омиљене посластице.

Извор: Србија Данас