latinica  ћирилица
01/02/2018 |  11:40 ⇒ 02/02/2018 | 10:20 | Аутор: РТРС

Требиње: Састанак шефова граничних полиција региона (ВИДЕО)

У Требињу је у току састанак шефова граничних полиција региона.
Састанак Граничне полиције - Фото: РТРС
Састанак Граничне полицијеФото: РТРС

Састанак се одржава под покровитељством Програма граничне безбједности женевског Центра за демократску контролу оружаних снага, а окупио је представнике полиција из БиХ, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније, Македоније, Мађарске, Албаније, Молдавије и Њемачке.

Присутни су и представници Међународних организација.

Циљ састанка је, поручују организатори , размјена искустава и разговор о најновијим дешавањима у вези са безбједношћу у државама региона.

Учесници састанка тематизују тренутно стање на балканској рути, процес реадмисије, трговину људима и организовани криминал, као и будуће кораке с циљем спречавања илегалних миграција на подручју западног Балкана.

- Састанак је битан да се направи један план за читав регион, да не долази до преклапања рада, да не долази до повећаних трошкова, повећане потрошње ресурса и од стране донатора и од стране земаља које су учесници у том процесу, истиче Антон Траунер, вођа програма DCAF-a граничне безбједности.

Овакви састанци организују се углавном једном годишње, а основни циљ је осигурати што бољу безбједности на подручју региона, кажу организатори. Наглашавају да је питање безбједности подијељено на три стуба - борба против тероризма и насилног екстремизма, организовани криминал и гранична безбједност.

- Они ће овдје направити план и усагласити који су приоритети за који од ова три стуба. Данас причати о томе који су приоритети на подручју граничне полиције и који су хоризонтални приоритети да иду преко ова три стуба, напоменуо је Рајко Козмен, вођа потпорне групе унутрашње безбједности DCAF-a.

Теме састанка у Требињу су и интегрисани приступ граничној безбједности као и дигитализација ове полиције.

- Ови састанци потпомажу јачању капацитета наше међусобне сарадње, повезаности полицијских агенција односно граничних полиција у региону, а самим тим и свеукупне наше активности се подижу на једну вишу разин. На овим састанцима се раде експертизе кроз одређен вид анализе, дефинишу се одређени циљеви стратешки и тежимо остваривању тих циљева, поручио је Зоран Галић, директор ГП БиХ.

Повод састанка је анализа DCAF-овог Програма граничне безбједности у 2017. години уз акценат на спроведене операције и сачињавање плана активности за 2018. годину. Програм граничне безбједности DCAF води од 2002. године. Циљ, је поручују, демократизација граничне полиције и успјешан и поуздан рад ове полицијe и чување људских права.