latinica  ћирилица
02/02/2018 |  10:28 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Вучић: Став о БиХ јасан - једини интерес да се Срби осјећају безбједно

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да Београд има кристално јасан став о БиХ и да нема ниједан други интерес осим мира и стабилности у региону, као и да се Срби и други у БиХ осјећају безбједно.
Александар Вучић (фото: © Tanjug/ Tanja Valic) - Фото: РТРС
Александар Вучић (фото: © Tanjug/ Tanja Valic)Фото: РТРС

"Пет година стално говорим једно те исто и пустите ме да изнесем кристално јасни став Србије. Ми подржавамо територијални интегритет БиХ, подржавамо интегритет Републике Српске унутар БиХ, у оквиру Дејтонског споразума. Ако се унутар БиХ жели нешто мијењати онда је то ствар три народа која живе у тој земљи. Ми немамо ниједан други интерес осим мира и стабилности у региону, као и да се Срби и други тамо осећају безбједно", рекао је Вучић за "Кронен цајтунг".

Он је нагласио да неће попустити док у региону не буде основана права заједничка економска зона.

"Ако желите можете нас називати "малом ЕУ на западном Балкану". То се можда некима неће свидјети, али то нам не смета. Нама су потребне исте царинске стопе, исте субвенције за стране инвеститоре. Желимо да створимо заједничко тржиште међу нашим земљама. Замислите шта би заједничко тржиште на Балкану могло све да учини", рекао је Вучић и додао да албански премијер Еди Рама подржава његову тежњу.

На констатацију да у Европи расте забринутост због џихадистичког ислама усљед повратника "Исламске државе" са ратишта на Косово и Метохију и у БиХ, због чега би требало да буде забринут, Вучић је одговорио да би многи, ако то потврди, говорили да претјерује и да само жели да позицију своје земље прикаже у бољем свјетлу.

"Због тога покушавам да што мање говорим о том проблему и могу само рећи да наше безбједносне власти сарађују тијесно са европским", рекао је он.

Када је ријеч о рјешењу проблема Косова и Метохије, предсједник Србије је поручио да су за проналазак рјешења потребни компромис и уступци, а да ће, уколико Срби и Албанци не постигну рјешење, то бити грешка више у историји два највећа народа на Балкану.

Он је још једном поручио Албанцима да Србија неће признати независност Косова, истичући да је немају, јер су за то потребни Срби.

"Без Србије нема чланства у УН, без Србије нема пријема у Интерпол, без Србије нема државних посјета у Кини", нагласио је Вучић и додао да су све карте на столу и да до рјешења може доћи ако се по фер принципу одвија "узимање и давање".

"И тада би за Србију била сва врата Европе отворена. Наравно, морамо још побољшати владавину права, али на другој страни смо ставили финансије под контролу", закључио је предсједник Србије.

Извор: СРНА