latinica  ћирилица
04/02/2018 |  09:13 | Аутор: РТРС

У прошлој години наређено уништавање пет тона меса

Републичка ветеринарска инспекција у прошлој години издала је налог за уништавање око пет тона меса и производа од меса, због истеклог рока употребе, непотпуних декларација и непосједовања декларација.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

У Инспекторату Републике Српске Срни је речено да је у 2017. години републичка ветеринарска инспекција извршила више од 1.200 контрола.

- Највећи број контрола извршен је у области производње и промета сировина и хране животињског поријекла у месницама, велепродајним и малопродајним објектима, клаоницама, фармама и складиштима - навели су у Инспекторату.

Свакодневне контроле ветеринарске инспекције подразумијевају провјеру сљедивости документације која прати животињу, односно сировину, од мјеста поријекла, преко објекта за прераду, складиштење и продају, до крајњег потрошача, као и испуњеност хигијенских, микробиолошких и других прописаних критеријума безбједности хране.

- Такође, спроводи се надзор над поступцима клања, расијецања, паковања, означавања и етикетирања меса, односно производа од меса, поштовања хладног ланца, а све с циљем заштите здравља људи, интереса потрошача и испуњења општих захтјева о квалитету хране - тврде у Инспекторату.

Под надзором ветеринарске инспекције су и сви објекти за клање и прераду меса.

Извор: СРНА