latinica  ћирилица
04/02/2018 |  09:36 ⇒ 11:17 | Аутор: РТРС

Грајф: Хитно замијенити изложбу која изједначава убице и жртве

Израелски историчар Гидеон Грајф упозорио је да постојећа изложба у Меморијалном комплексу у Јасеновцу мора хитно да буде замијењена, јер даје погрешну и изврнуту слику страхота које су усташе починиле у овом логору, па се не зна ко је злочинац, а ко жртва.
Гидеон Грајф - Фото: Novosti.rs
Гидеон ГрајфФото: Novosti.rs

- Посјетиоци су доведени у заблуду око броја жртава, начина тортуре, понижавања и бруталних убистава логораша - рекао је Грајф.

Он је за Вечерње новости изјавио да свјетска историографија има дужност да сачува сјећање на геноцид који су над Србима, Јеврејима, Ромима, Синтима и антифашистима починиле усташе у Јасеновцу.

Грајф је поручио да број жртава не смије бити предмет цјенкања "као на пијаци".

- Да ли ће намјерно умањење броја учинити да усташки злочини буду мање злочиначки? Фокус истраживања треба да буде на методама бруталног, нехуманог, ручног касапљења, сјечења удова недужних жртава, укључујући и убијање тек рођених беба, али и фетуса вађених из утроба мајки - рекао је Грајф.

Грајф је нагласио да би, на основу свега што је видио у Хрватској, рекао да у њој постоји нека врста носталгије и "симпатије" према усташкој идеологији и да је то, нажалост, уочљив и препознатљив тренд.

- У Њемачкој је поздрав "Зиг хајл" законом забрањен. Шокантно је да се у данашњој Хрватској може чути усташки поздрав "За дом спремни", који узвикује омладина на фудбалским утакмицама и рок концертима - рекао је Грајф и додао да је обавеза политичара да спријече оживљавање усташтва.

Грајф је нагласио да нико ко је рођен у Хрватској или Њемачкој послије 1945. године није крив за оно што се десило у Другом свјетском рату, али да и Хрватска и Њемачка сносе моралну одговорност за спречавање појаве нацистичке и усташке идеологије која је довела до успостављања најозлоглашеније фабрике смрти и систематског уништавања људи.

Грајф је констатовао да су покушаји да се успостави "нова" историја и ревизија догађаја осуђени на пропаст, јер је истина увијек јача од лажи.

- Ако је Њемачка могла да превазиђе своју нацистичку прошлост и постане "спиритус мовенс" Европе, па може и Хрватска да се суочи са усташком прошлошћу из 1941. године, да је превазиђе и настави даље - рекао је израелски историчар Гидеон Грајф.

Извор: СРНА