latinica  ћирилица
04/02/2018 |  12:08 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

Шамац: Подстицај развоју воћарства (ВИДЕО)

На подручју општине Шамац воћњаци заузимају око 270 хектара, док се комерцијална производња одвија на 70 хектара. С обзиром на квалитет земљишта и повољне климатске услове, али и могућност запошљавања у воћарству, општина Шамац подстиче развој ове аграрне гране премијама за произведено воће и давањем у закуп пољопривредног земљишта за подизање нових засада.
Воћарство - Фото: РТРС
ВоћарствоФото: РТРС

Витомир Кнежевић из Обудовца воћарством се бави 9 година и у два воћњака, на површини од једног и по хектара има 3.800 стабала јабуке и 500 стабала шљиве. Прошле године принос јабуке је био 80 тона, од чега је 90 посто прва класа. С обзиром на добар пласман воћа, подигао је још један засад јабуке, 2.000 садница на површини пола хектара.

"Ако имате квалитет, тржиште није тешко пронаћи, дођу муштерије, купци и нађу вас, само је питање по којој цијени ћете продати. Ако имате складиште, оставите производ у хладњачи и сваки мјесец у континуитету добијате на цијени", каже Кнежевић.

У општини Шамац су препознали потенцијале развоја воћарства, те је и овај вид производње обухваћен Правилником о подстицајима. Висина премије за воће на годишњем нивоу је 400 марака за испоручених до 4 тоне производа организатору откупа, односно 1000 марака за количину већу од 4 тоне.

"Имају могућност да произведене количине воћа предају организатору откупа воћа, а на бази документације која се добија, односно откупних блокова, могу да поднесу општини Шамац захтјев за остваривање подстицаја који се на бази откупљених количина исплаћује за календарску годину у којој се подноси захтјев за подстицај", изјавио је самостални стручни сарадник за пољопривреду у општини Шамац Младен Аџић.

На подручју Шамца сада је у експанзији узгој јагодичастог воћа, који се одвија на парцелама до пола хектара. Локална заједница ће и ове године, пројектом подршке самозапошљавању, подржати и тај облик воћарства.