latinica  ћирилица
04/02/2018 |  12:13 | Аутор: РТРС

Јоксимовић: Стратегија проширења ће препознати Србију као предводника

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић очекује да ће Стратегија проширења Европске комисије препознати Србију и Црну Гору као предводнике процеса европских интеграција у региону.
Јадранка Јоксимовић - Фото: СРНА
Јадранка ЈоксимовићФото: СРНА

- Очекујем да ће Стратегија проширења ЕК бити у сагласју са позитивном лидерском поруком предсједника ЕК Жан-Клод Јункера и да ће, као таква, препознати Србију и Црну Гору као предводнике у процесу европских интеграција у региону и истовремено дати прилику потенцијалним кандидатима - рекла је Јоксимовићева.

Она је за новосадски Дневник рекла да у преговарачком процесу Србија нема обавезу да призна Косово, али да се подразумијева нормализација односа Београда и Приштине.

- Од Србије се очекује свеобухватна нормализација односа са Приштином, која не подразумијева обавезу да признамо Косово. Јер, да је тако онда би дијалог био сувишан - рекла је Јоксимовићева.

Она сматра да су наредне двије године "добре године за проширење ЕУ", што је недавно потврдио и сам европски комесар Јоханес Хан, имајући у виду да су Бугарска, која тренутно предсједава Савјетом ЕУ, али и Аустрија и Румунија које слиједе, заговорници политике њеног проширења".

Иако је рекла да ће Србија ће као држава кандидат помоћи потенцијалним кандидатима из региона напоре на путу европских интеграција, Јоксимовићева каже да није за улазак региона у ЕУ "у пакету", јер сматра да свака земља треба самостално да напредује ка чланству у ЕУ.

Сратегија проширења ЕК требало би да буде представљена 6. фебруара у Бриселу.

Извор: СРНА