latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:11 | Аутор: РТРС

Велика Британија - Све јачи унутрашњи сукоб унутар торијеваца

Британски премијер Тереза Меј је под све већим притиском да се оприједели за страну у унутрашњем превирању њене Конзервативне партије око Брегзита, пред почетак нове рунде разговора између Лондона и Брисела.
Тереза Меј - Фото: AFP
Тереза МејФото: AFP

Од када је постала премијер 2016. године, Мејова се кретала између двије фракције унутар њене партије, оних који желе јасан растанак са ЕУ, чак иако то значи трговинске баријере са Европом и оних који желе да британска економија остане блиско везана са европским блоком.

Преговарач ЕУ Мишел Барније сутра ће се у Лондону састати са британским министром за Брегзит Дејвидом Дејвисом пред нову рунду разговора током седмице. Двије стране имају само неколико мјесеци за преговоре о будућим односима прије него што Британија изађе из чланства ЕУ у марту 2019. године.

У данашњим издањима британских новина наводе се планови о завјери против Мејове у којој учествују шеф британске дипломатије Борис Џонсон и лидер еввропске реформске групације у парламенту Џејкоб Рис-Мог.

Према писању "Сандеј тајмса" проБрегзит оријентисани посланици у британском парламенту припремају се да са власти свргну Мејову уколико покуша да оствари компромис са ЕУ и да Британију задржи у безцаринској унији.

Они оптужују британског министра финансија Филипа Хамонда, који је за "блажи Брегзит" да покушава да блокира излазак Британије из ЕУ.

Овлаштења Мејове су ослабљена након што је она прошле године расписала пријевремене изборе уз наду да ће повећати своју већину у парламенту, те добити јаче позиције у преговорима око Брегзита. Међутим, остала је на челу мањинске Владе која се ослања на подршку мање партије из Сјеверне Ирске.

Она је прошле седмице инсистирала на томе да "није утишана" и да намјерава да проведе Британију кроз Брегзит.

Њене присталице данас су стале у одбрану премијера али нису изнијели јасан став о врсти односа коју Влада жели са ЕУ.

Британски министар унутрашњих послова Ембер Рад истакла је да је Британија у склопу договора отворена за "царински договор или царинско партнерство".

Радова је инситирала на томе да је комитет Владе који ће донијети одлуку о ставу према Брегзиту много јединственији него што неки мисле.

"Мислим да ће изнијети нешто што ће свима одговарати. Мораће донијети одређене изборе, али сви желимо исто а то је да дођемо до договора функционалног за Британију", закључује Радова.

Извор: СРНА