latinica  ћирилица
04/02/2018 |  16:00 ⇒ 05/02/2018 | 12:12 | Аутор: РТРС

Требиње: Симпосион "Теологија у јавној сфери"(ВИДЕО)

Од 8. до 11. фебруара у Требињу ће, у организацији Центра за философију и теологију, бити одржан пети симпосион "Теологија у јавној сфери". Као и до сада, најзаступљенија форма биће панел дискусије. Планиране су четири, а дискутоваће реномирани стручњаци.
Требиње - Симпосион - Фото: РТРС
Требиње - СимпосионФото: РТРС

Теме о којима ће се разговарати у оквиру панел дискусија су: "Умјетност и канон: између аутентичног ропства и (не)аутентичне слободе", "Изазов клерикализма у Цркви", "Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају", "Депресија - болест савременог доба".

"Најбоље је рећи да је то један скуп који омогућава да разговарају теолози и други научници, па ево и умјетници, а све да би се превазишла извјесна дихотомија која се гура у први план између теологије и других наука... Све су то заједничке теме које се покушавају превазићи, проблематизовати и одговорити на те проблеме...", каже свештеник Бранислав Рајковић.

Предавачи ће бити еминентни стручњаци. Између осталих, један од значајнијих теолога данас - амерички теолог грчког поријекла Аристотел Папаниколау, академски сликари Миливоје Унковић и Милета Продановић, Томас Бремер који долази са католичког богословског факултета у Минстеру...

"Оно што је новина, јесте да ће бити организоване и иззвјесне презентације по узору на чувене тед конференције и тед презентације, тако да ће у склопу тога наступити млади физичари. Презентацију ће такође имати исламски теолог са Факултета исламских наука у Сарајеву, Кенан Мусић, који ће обрађивати тему Курана", наводи Рајковић.

Панел дискусије и предавања биће одржани у Културном центру, а промоције и изложбе у Музеју Херцеговине у Требињу. Термини ће биће доступни на сајту Епархије и Радио-телевизије Републике Српске.