latinica  ћирилица
04/02/2018 |  17:27 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Караматић: Европа и САД препознале покушај успостављања балканског калифата

Хрватски делегат у Дому народа парламента БиХ Марио Караматић изјавио је данас да су Европа и САД препознале покушај успостављања балканског калифата, односно исламског калифата на овим просторима, те да то сада мијења односе.
Марио Караматић - Фото: klix.ba
Марио КараматићФото: klix.ba

"Можемо се сјетити да се политичко Сарајево прије неколико мјесеци пропело на задње ноге када су предсједница Хрватске и предсједник Чешке говорили о хиљадама потенцијалних терориста у БиХ, а сада када су на то упозориле САД, о томе ћуте. Чињеница јесте да исламски калифат неће бити на Балкану, а посебно не на простору БиХ", рекао је Караматић Срни.

Коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића
да Хрвати "не могу добити трећи ентитет у БиХ без рата", Караматић је рекао да је Изетбеговић призивањем ратних дјеловања још једном само показао да није био учесник рата, већ да га је провео у трезору Народне банке.

"Његова реторика се и даље своди на класичну реторику СДА - зашто нешто не учинити. Изетбеговић не може давати гаранције хоће ли Жељко Комшић бити изабран или неће и упорно окреће пилу наопачке", истакао је Караматић.

Он је навео да му се из Изетбеговићевих изјава чини да је СДА сада спремна разговарати о измјенама Изборног закона када су у питању домови народа, али да Хрвати инсистирају на цјеловитом рјешењу, а то су домови народа, Предсједништво и град Мостар.

"Сад је питање колико је политичко Сарајево схватило да су се односи измијенили и да доминација већинског народа над другим народима није пут у будућност, него пут у прошлост, а врло добро знамо каква је била прошлост на овим просторима, те хоће ли кренути у интеграције према Европи или ће остати заглављени у отоманском времену", закључио је Караматић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас да Хрвати "не могу добити трећи ентитет у БиХ без рата".

"То су бесмислице које служе за властито бирачко тијело и за манипулацију. Како мислите да послије концентрационих логора неко допусти нешто такво", рекао је Изетбеговић гостујући на ХРТ-у.

Извор: СРНА