latinica  ћирилица
04/02/2018 |  18:13 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Завршени "Дани зиме на Козари"(ВИДЕО)

Национални парк Козара данас је био домаћин хиљадама посјетилаца привредно-туристичке манифестације "Дани зиме на Козари". Одржана су спортска и гастро такмичења, али и Ски куп за средњошколце и основце. Ни ове године није изостао културно умјетнички програм.
Дани зиме на Козари - Фото: СРНА
Дани зиме на КозариФото: СРНА

У гастро такмичењу учествовало је 30 екипа. Месо је било основни састојак кулинарских специјалитета.

"Било је разних врста меса, дивљачи, питомога... Има ли неки тајни састојак? Има, увијек, али се то не говори", изјавио је Мирослав Пилиповић из секције Патрија удружења Мраковица.

"Најбитније је дружење, стицање нових пријатеља, другара, а ко буде најбољи и ко скува најбољу чорбу, односно ко буде имао најбољу тајну, он ће бити побједник", каже Љубиша Арманда из планинарског друштва "Клековача" Приједор.

Учесници су одмјерили снаге и у спортском дијелу такмичења. Девет екипа у шест дисциплина. Док су једни прижељкивали побједу, другима је дружење било приоритет.

"Да ли је било тешко? Па онако, има добрих екипа, али надамо се да ћемо и у финалу однијети побједу", нагласио је Никола Дањко из екипе Градишке.

Са друге стране, Драган Шипка из екипе Бања Лука истиче да је битно учествовати: "Битно је да учествујемо, нека побиједи најбољи".

Козара је данас угостила више од 8 хиљада посјетилаца.

"Фантастично, лијепо дружење, лијепи људи, лијеп амбијент. Немам ријечи да опишем овај доживљај", истиче Јадранка Станојчић из Франкфурта.

"Ја овдје долазим традиционално већ десет година, прелијепо је", рекао је Никола Васић из Козарске Дубице.

Основни циљ манифестације је промоција Крајишке љепотице и њених туристичких потенцијала.

"Град Приједор подржава ову прелијепу манифестацију заједно са општинама из окружења Козаре. Вјерујемо да ће и идуће године бити још више људи него што је данас, а данас је Козара пуна", изјавио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

"Дванаест година није мало, значи ово је нешто што људи воле и општине препознају и наравно, ми ћемо увијек бити ту да овакве манифестације подржимо", наглашава министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Организатори манифестације су град Приједор, те туристичке организације Приједора, Козарске Дубице, Новог Града, Градишке и Национални парк Козара.