latinica  ћирилица
04/02/2018 |  19:35 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Ердоган: Интересује нас само пуноправно чланство у Унији

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган одбацио је приједлоге за партнерство са ЕУ, инсистирајући да је једина опција само пуноправно чланство у Унији.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: AP
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: AP

Током Ердоганове посјете Паризу у јануару француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да би било лицемјерно рећи да се може остварити напредак по питању чланства Турске у ЕУ, износећи идеју о могућем партнерству.

"ЕУ мора да одржи своја обећања Турској. ЕУ блокира приступ преговорима и сугерише да смо ми узрок недостатка напретка. То није фер, исто тако као што неке земље износе друге опције умјесто партнерства. Желимо пуно чланство. Друге опције нису довољне", рекао је Ердоган италијанском листу "Ла Стампа" пред његов долазак у Рим.

Он је указао на важну улогу његове земље у смањењу прилива миграната у Европу, што је, како донијело "безбједност и стабилност" континенту.

Турска је приступне преговоре са ЕУ почела у октобру 2005. године. Међутим, од 35 поглавља неопходних за улазак у ЕУ, Турска је отворила 16, а само је један затворила.

Ниједно поглавље није отворено од када су отворена финансијска и буџетска питања у јуну 2016. године.

Ердоган ће се током боравка у Италији састати са италијанским предсједником Серђом Матарелом. Он ће бити и први турски предсједник у посјети Ватикану у протеклих 59 година.

Ердоган ће захвалити папи Фрањи који се супроставио одлуци предсједника САД Доналда Трампа да Јерусалим призна као пријестоницу Израела.

Извор: СРНА