latinica  ћирилица
05/02/2018 |  08:36 | Аутор: РТРС

Сутра "Дан Д" за евроинтеграције Балкана

Сутра је "Дан Д" за Западни Балкан, а прије свега за Србију и Црну Гору, јер ће тада бити објављена стратегија Европске уније о потенцијалном проширењу.
Балкан (Фото: Sputnik) -
Балкан (Фото: Sputnik)

Ако буду усвојени досадашњи приједлози, и наравно ако испуни услове, Србија би 2025. године могла да постане пуноправна чланица Уније. Према Нацрту овог документа, у евроинтеграције Србијом иде и Црна Гора, а услов који обе државе морају испунити је владавина права. У случају Србије неопходна је и нормализација односа са Косметом.

Према ономе што је до сада познато, током 2019. године требало да буду испуњена прелазна мјерила у поглављима правосуђа и унутрашњих послова, као и пуна нормализација односа с Косовом. По испуњењу ових услова, ЕУ би требало да ријеши питање мјерила за затварање поглавља, и да буде спремна за другу фазу преговора најкасније до краја 2019. године. У Нацрту се наводи да би земље чланице ЕУ могле да дају пристанак на затварање преговора са Црном Гором и Србијом на међувладиној конференцији до краја 2023. године.

Посљедњи корак је ратификација приступних споразума, што би значило и улазак у поноправно чланство, не само двије земље, већ цијели регион. План ЕУ је да у своје чланство прими шест балканских држава: Албанију, Србију, Црну Гору, Македонију, БиХ, али и самопрокламовану државу Косово јер ЕУ страхује да Русија опасно шири своју зону утицаја, управо на подручје гдје традиционално већ има савезнике - Западни Балкан.

Међутим, Нацрт овог документа није и коначан јер свака земља чланица Уније, може да пошаље своје приједлоге, али и замјерке, као што је то претходих дана учинила Шпанија. Наиме, ова земља је у Брисел прослиједила низ протестних докумената, у којима између осталог пише да се противе коришћењу термина WБ6 (скраћеница за шест земаља Западног Балкана), као и да за њих “Косово није дио процеса проширења“ и да се Косово може посматрати само као регион у оквиру Србије.

Извор: Блиц