latinica  ћирилица
05/02/2018 |  10:44 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Музеј Републике Српске "Змијањским везом" у Европу

Гостовање Музеја Републике Српске у Москви с изложбом "Змијањски вез - свјетско нематеријално насљеђе", аутора музејске савјетнице Данијеле Ђукановић, а које ће бити реализовано током ове године, прва је изложба Музеја Републике Српске с којом ће се ова институција представити Европи и свијету.
Змијањски вез (Фото: Музеј Републике Српске) -
Змијањски вез (Фото: Музеј Републике Српске)

Миладин Савић, директор Музеја Републике Српске, каже да је ријеч о изложби која је добро позната овдашњој публици, а која по свом значају, с обзиром на то да је змијањски вез уписан на УНЕСKО листу свјетске баштине, превазилази локалне оквире.

"Такође, планирамо изложбу поводом Дана града, 22. априла, која ће због своје специфичности изазвати велико интересовање грађана Републике Српске и БиХ, а изложба носи назив 'Од науке до илузије и назад', аутора Иване Панџић, кустоса археолога и Сање Пупац, кустоса етномузиколога", истакао је Савић.

Напоменуо је да су већ кренули са дигитализацијом музејске грађе, у сарадњи с Музејом Војводине из Србије и Историјским музејом Србије, а све захваљујући потписаним споразумима о сарадњи с овим институцијама.

Извор: Независне новине