latinica  ћирилица
05/02/2018 |  10:54 | Аутор: РТРС

Сутра састанак са делегацијом Турске

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско рекао је да у БиХ стиже делегација Турске са којом ће бити разговарано о изградњи брзог пута Сарајево-Београд, те да је за сутра заказан званичан састанак.
Исмир Јуско - Фото: СРНА
Исмир ЈускоФото: СРНА

Он каже да ће Турска финансирати пројекат и да БиХ "никада није имала овакву понуду, од које ће и грађани имати бенефите".

"Након годину дана, на састанку у Истанбулу дефинисане су двије руте, једна преко Тузле, друга преко Вишеграда. Струка је истакла да Тузла трпи највише саобраћајно загушење, 22.000 возила на дневној бази. Истицао сам да је био приоритет да се ријеши Тузла, и као јака индустријска зона, а када имате оваквог инвеститора, то је испружена рука", истакао је Јуско.

Он сматра да "ни источни дио БиХ не треба да остане одсјечен".

"Чуо сам да нема довољно возила на дневној бази и да та дионица није исплатива. Па како ће бити када немате инфраструктуру? Када направите квалитетан ауто-пут, капацитет ће се повећати", навео је Јуско.

Он је истакао да је пред институцијама БиХ и ентитета много посла у вези са реализацијом пројекта изградње брзог пута Сарајево-Београд.

"Треба много ствари спремити на терену, обићи сваки метар, видјети колико је тунела, колико клизишта, колико је приватног земљишта, а то би трајало двије године", казао је Јуско.

Додао је да је дефинисан кружни ток према источном и сјеверном дијелу БиХ.

"Ја ћу као министар на нивоу БиХ правовремено, етапу по етапу, информисати јавност. Турска делегација долази данас и свима нам је стало да пројекат почне. Приједлози су јасно дефинисани, оставио бих по страни разговоре, а заложио се за више конкретног рада", рекао је Јуско.

Извор: Агенције