latinica  ћирилица
05/02/2018 |  11:09 | Аутор: РТРС

Декларација о опстанку Срба - порука мира и добрих намјера

Војно-политички аналитичар Гостимир Поповић рекао је да ће Срби, усвајањем стратешке декларације о опстанку нације, ући у 21. вијек са поруком мира и добрих намјера према свима, иако тај документ са разних страна већ оспоравају и нападају.
Гостимир Поповић (фото: facebook.com) -
Гостимир Поповић (фото: facebook.com)

Поповић је оцијенио да српски народ, доношењем ове декларације, жели добро и напредак свим народима, те да документ није уперен ни против кога.

Он је навео да бројни некоректни напади у вези са декларацијом, коју Срби чекају стотинама година, нису ништа ново и да ће их и даље бити.

"Ипак, било би добро да су представници других народа поздравили доношење ове декларације и пружили Србима руку мира у том погледу", каже Поповић.

Истакао је да је декларација о опстанку српске нације, коју Србија и Република Српска планирају да обнародују и усвоје на Сретење - Дан државности Србије, 15. фебруара, један од основних стратешких докумената за одржив развој и опстанак Срба у југоисточној Европи.

"Она треба да омогући Србима да живе у својим системима, напредују, развијају се и одржавају властити идентитет, али и да се на неки начин безбједносно осигурају како не би били угрожени на било који начин. Тиме се доприноси миру и стабилности на локалном, регионалном и глобалном нивоу", сматра Поповић.

Један од аутора декларације о српском народу Сима Аврамовић изјавио је јуче да је овај документ написан и да предвиђа да Србија и Српска формирају заједничко тијело које ће бринути о остваривању основних људских права, прије свега Срба у БиХ.

Аврамовић, који је декан Правног факултета у Београду, прецизирао је да је у декларацији акценат стављен на његовање српског језика и ћирилице, културе, историје и историјског насљеђа.

Извор: СРНА