latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:16 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

Поремећени политички односи у Скупштини Дистрикта Брчко (ВИДЕО)

Изласком Томислава Стјепановића из ХДЗ-а, и његовим уласком као независног посланика у Клуб ХСС-а браће Радић-са три посланика, поремећени су односи у Скупштини Дистрикта. То је за неке странке и криза власти, јер су српски и хрватски коалициони партнери одлучили да ХДЗ, са своја два посланика, и даље чини дио скупштинске већине.
Брчко - сједница - Фото: РТРС
Брчко - сједницаФото: РТРС

Као гром из ведра неба одјекнуо је прелазак Томислава Стјепановића из ХДЗ-а у други блок хрватских станака.

Разлог је каже, што ХДЗ годинама није ништа чинио на рјешавању животних проблема грађана.

"Ми смо свјесни као и сви грађани Брчко дистрикта да Брчко тоне све дубље и дубље, да су грађани незадовољни и на овакав начин ми желимо заокренути те процесе", рекао је Томислав Стјепановић, бивши бивши ХДЗ-ов посланик у Скупштини Брчко дистрикта.

Из ХДЗ-а одговарају да све то што је Стјепановић изрекао није тачно, јер је и сам био креатор свих одлука, које је ХДЗ односио и спроводио. Никада, каже, није имао примједбу на било коју одлуку.

"Сви његови садашњи разлози су излишни и нејасни, импровизовани јер је исто тако био је и потпредсједник Одбора, и један од четири човјека који је доносио све кључне одлуке у странци", истиче Анто Домић, предсједник ОО ХДЗ-а Брчко.

Скупштинска већина Срба, бошњака и ХДЗ-а, одлучује да ХДЗ са своја два посланика и даље остаје партнер у власти.

Предсједник Скупштине Есед Кадрић најављује да ће се о неспоразумима разговарати наредних дана, јер је кризу потребно неодложно рјешавати.

"То је ипак удар на ХДЗ али такође и значајан удар и на скупштинску већину и на Брчко дистрикт, јер оно што је за Брчко најважније јесте политичка стабилност", наводи Урош Војновић, посланик СДС-А у Скупштини Дистрикта.

Иван Крндељ који је у новој хрватској већини већ виђен као замјеник градоначелника, категоричан. Сваки рад са ХДЗ-ом, у Скупштини било би кршење Статута, јер о судбини Хрвата у Брчком, треба да одлучује већина.

Све друго било би, каже, неуставно.

"То онда није скупштина него приватна фирма појединаца који се изглледа никиога не боје и који мисле да раде шта хоће", категорично сматра Иван Крндељ, посланик ХСС-а у Скупштини Дистрикта Брчко.

Без обзира на околности, Влада у Брчком и даље функционише, сједнице се редовно одржавају.

"Не пстоје било какве препреке за одлучивање о свим питањима која су у надлежности Владе", наглашава Синиша Милић, градоначелник Дистрикта.

О формирању новог већинског хрватског посланичког клуба и одлуци да ХДЗ задржи хрватски дио валсти, биће обавијештени супервизор, Тужилаштво и Апелациони суд Дистрикта, наводи Крндељ.