latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:28 | Аутор: РТРС

Како се спасити ако упаднете аутомобилом у дубоку воду!

Посљедњих неколико мјесеци учестале су саобраћајне несреће у којима аутомобили падају у воду, а возачи и сувозачи губе живот дављењем.
Пет особа страдало у саобраћајној несрећи - Фото: ТАНЈУГ
Пет особа страдало у саобраћајној несрећиФото: ТАНЈУГ

Шта треба да радите ако вам се деси да упаднете у воду, да ли отворити или затворити прозор, како се понашати у случају када ауто већ тоне.

Борис Антић са Саобраћајног факултет каже да не трба одмах покушавати отворити врата јер је притисак такав да то није могуће, већ на неки начин треба отворити прозоре, пустити да вода дјелимично уђе у аутомобил јер ће тада бити могуће лакше отворити врата и тек онда покушати акцију спасавања.

Препорука стручака је да, ако већ упаднете у дубоку воду, пустите да аутомобил тоне са затвореним прозором, затим, кад дођете себи послије шока, не паничите, сачекајте да вода обухвати возило, а онда, кад се ослободите ципела, капута, појаса, разбијте бочни прозор и то наслоном за главу, тачније, искористите шипке које иду у сједиште.

Не покушвајте да разбијете шофершајбну јер је она најтврђа. Ако упаднете у воду најбитније је да останете при свијести и да будете везани појасем прије ударца у воду. Послије тога имате довољно времена да примјените описану тактику.

Битно је да вас не ухвати паника и да, ако вас је више у колима, добро размислите ко је прироритетан за спасавање, а то су, прије свега, они који лоше пливају и дјеца.

Извор: РТС