latinica  ћирилица
05/02/2018 |  12:44 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Приједор: Донација стручне литературе њемачког "ГИЗ-а" Машинској школи (ВИДЕО)

Приједорска Машинска школа добила је донацију у стручној литератури њемачке Агенције за међународну сарадњу "ГИЗ", која сарађује са Министарством просвјете и културе Републике Српске. Ови уџбеници намијењени су ђацима и професорима ове приједорске школе, а донација има за циљ унапређење квалитета наставног процеса. За професоре је предвиђена и стручна обука у Њемачкој и Републици Српској.
Донација - Фото: РТРС
ДонацијаФото: РТРС

Машинска школа у Приједору богатија је за око двије стотине стручних уџбеника из области машинства и обраде метала.

Претходних година велики проблем представљао је управо недостатак савремене стручне литературе, а ова донација добро ће доћи и ђацима и професорима.

"Ове књиге што смо добили веома ће нам значити за матурске радове, за семестар даље, ако ко буде настављао", каже Хамза Хустић, ученик у Машинској школи Приједор.

"Набавка литературе и уџбеника тек је почела, а то је процес који се у континуитету реализује јер струка напредује", рекао је Слободан Ивковић, професор у Машинској школи у Приједору.

Њемачка агенција за међународну сарадњу "ГИЗ", која сарађује са Министарством просвјете и културе Републике Српске, донирала је овој школи 38 наслова стручне литературе.

"Те књиге нажалост већином нису доступне на нашим просторима, али Завод за уџбенике у Београду је имао те књиге, тако да смо успјели велким дијелом да набавимо те књиге у Београду, исто смо неке књиге набавили и у БиХ", истиче Данијел Радић, стручни савјетник у оквиру пројекта за стручно образовање у Агенцији "ГИЗ".

"Сигурно ће то користити како професорима приликом припремања наставе и часова, тако и ученицима који ће литературу моћи да користе при изради матурских и завршних радова, изради семинарских радова, припремама за сљедеће сајмове и друго", каже Дијана Шобот, директорка Машинске школе Приједор.

Њемачки "ГИЗ" сличне донације обезбиједио је и за школе у другим градовима БиХ.

Укупна вриједност донације износи око 5.000 КМ.