latinica  ћирилица
05/02/2018 |  14:23 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Папа и Ердоган разговарали 50 минута без присуства јавности

Папа Фрањо одржао је данас састанак са турским предсједником Тајипом Ердоганом у оквиру прве посјете шефа турске државе Ватикану у посљедњих 59 година.
Ердоган у Ватикану  (Фото:twitter.com/DailySabah) -
Ердоган у Ватикану (Фото:twitter.com/DailySabah)

Њихов приватни састанак трајао је око 50 минута, а папа је потом пред новинарима поклонио Ердогану бронзани медаљон који приказује анђела који грли сјеверну и јужну хемисферу док надвладава змаја.

"Ово је анђео мира који наноси пораз демону рата. То је симбол свијета заснованог на миру и правди", рекао је папа Ердогану. Медаљон је направио италијански умјетник Гвидо Верол.

Јавни дио састанка протекао је у срдачној атмосфери, прије него што су репортери напустили просторију.

Ердоган је рекао прије поласка на пут да ће са папом разговарати о ситуацији на Блиском истоку и признавању Јерусалима за главни град Израела, што многи амерички савезници сматрају погубним потезом за мир.

У Риму су предузете јаке мјере обезбјеђења поводом Ердогановог доласка у Ватикан. Трг Светог Петра био је потпуно празан, пошто су околне улице затворене за вјернике и туристе.

Ердоган и папа претходно су разговарали телефоном у децембру, након што је предсједник САД Доналд Трамп признао Јерусалим за главни град Израела.

Извор: СРНА