latinica  ћирилица
05/02/2018 |  15:13 ⇒ 17:12 | Аутор: РТРС

Унапређење менталног здравља - један је од кључних животних приоритета (ВИДЕО)

Унапређење менталног здравља један је од кључних животних приоритета и водећих изазова модерног друштва. Статистика Свјетске здравствене организације указује на то да ће депресија у блиској будућности бити један од главних узрока неспособности за рад.
Ментално здравље - Фото: РТРС
Ментално здрављеФото: РТРС

За успјех менталног здравља кључно је јачање капацитета за пружање услуга. Стручњаци кажу да није ријеч само о лијечењу већ о континуираној бризи и социјалној инклузији обољелих.

Депресија је једна од најприсутнијих менталних болести, а у стопу је прате проблеми пацијената који имају неке од симптома ПТСП-а. Проблема с менталним здрављем имају и пацијенти обољели од органских болести. За лијечење менталних болести у Рeпублици Српској постоји мрежа од 27 центара за ментално здравље у којима је регистровано око 40.000 обољелих пацијената. 

"Само у систему заштите менталног здравља у Републици Српској у току године пружи се око 80.000 услуга од стране тимова центара за заштиту менталног здравља. Међу тих 80.000 је око 30.000 првих прегледа", рекао је руководилац Одсјека за болничку заштиту Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске др Милан Латиновић.

"Статистике Свјетске здравстевене организације говоре да ће депресија већ за пар година бити један од главних узрока онеспособљења на раду. Оно што је нама изазов јесте да повећавамо број тимова", изјавио је помоћник федералног министра здравства др Горан Черкез.

Кроз Центар за ментално здравље у Добоју седмично прође двадесет пацијената који су окупирани неком од радних терапија. Којом ће се бавити сами бирају, али је веома значајно да се терапија ,као и код сваке болести,почне на вријеме.

"Раде 'декушаж' технику која је сад популарна. Израђују накит, вјежбају социјалне вјештине, комуникацију и осамостаљење", навела је сестра са едукацијом из радне терапије Центра за ментално здравље Добој Сања Цвијановић.

"Помажу нам та корисничка удружења пуно и пројекат попут овог да кроз разне радионице и боравак у удружењима осјетимо се корисним члановима друштва уз сазнања да ћемо сигурно бити рехабилитовани", додала је чланица Удружења "Заједно" из Бањалуке Свјетлана Опачић.

Од 2014. године уз подршку Пројекта менталног здравља постигнути су велики помаци по којима је БиХ постала лидер у југоисточној Европи. Пројекат проводи асоцијација "XY", у сарадњи са ентитетским ресорним министарствима. У протеклих седам година Влада Швајцарске донирала је 17 милиона марака кроз овај пројекат, а у наредне четири године планирано је додатних девет милиона.