latinica  ћирилица
05/02/2018 |  15:27 | Аутор: РТРС

Подржана апелација Уставном суду о акцизама

Уставноправна комисија Представничког дома парламента БиХ данас је у Сарајеву подржала ставове из апелације Уставном суду БиХ у којој група посланика овог дома наводи да је сет закона о акцизама у два дома парламента БиХ усвојен у различитим текстовима и уз кршење процедура Представничког дома.
Уставноправна комисија - Фото: РТРС
Уставноправна комисијаФото: РТРС

За овакво мишљење, које ће бити достављено Уставном суду, гласали су чланови Комисије и уједно потписници апелације Александра Пандуревић /СДС/, Момчило Новаковић /НДП/, Жељко Комшић /ДФ/ и Сенад Шепић /Независни блок/, против је био Шефик Џаферовић /СДА/ и уздржан Дамир Арнаут /ДФ/.

Подршку није добио Џаферовићев приједлог да Уставноправна комисија Представничког дома обавијести Уставни суд БиХ да су закони уставни и да није било кршења процедура.

У расправи која је претходила гласању, Џаферовић је рекао да се Уставноправна комисија налази у атипичној ситуацији, јер треба да усвоји мишљење о апелацији чији су потписници чланови Комисије.

"Не спорим колегама право на апелацију, али треба повести рачуна о овоме", истакао је Џаферовић, додавши да став Уставноправне комисије у данашњем саставу не одражава став домова Парламентарне скупштине БиХ који су усвојили сет закона о акцизама.

Према Шепићевом мишљењу, потписници апелације који су и чланови Комисије немају никакав лични интерес, већ заступају интерес људи које представљају.

"Уставноправна комисија даје мишљење које не обавезује никога", истакао је Новаковић, оцијенивши да одлука Уставног суда БиХ неће зависити од става комисије.

Новаковић је изразио увјерење да нема правног стручњака који ће рећи да закон може бити усвојен у различитим текстовима у два парламентарна дома и на три службена језика у БиХ.

"Недопустиво је и немогуће да један дом преузме нечији закон и прекрши процедуру приликом његовог усвајања", додао је Новаковић образлажући суштину апелације.

У апелацији је наведено да је Представнички дом прекршио чланове Устава БиХ који се односе на демократска начела, надлежности Парламентарне скупштине БиХ и Савјета министара, да је Представнички дом преузимањем приједлога закона од стварног предлагача Савјета министара преузео и функцију извршне власти, те да су два закона у различитим домовима усвојена у различитим текстовима.

Данашњој сједници Комисије нису присуствовали њени чланови Никола Ловриновић, Борјана Кришто и Лазар Продановић, који су подржали доношење сета закона о повећању акциза на гориво, који је ступио на снагу 1. фебруара.

Прије изјашњавања о захтјеву Уставног суда БиХ за достављање одговора о захтјеву групе посланика у Представничком дому за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, Закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода и Закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања на сједници Комисије вођена је расправа у вези са термином одржавања сједница овог радног тијела.

Новаковић је раније тражио да се донесе закључак да се сједнице Уставноправне комисије не заказују прије 11.00 часова да би и чланови који не станују у Сарајеву могли без проблема стићи у заказано вријеме, али је предсједавајући Комисије Дамир Арнаут био става да се не може закључком ограничавати рад овог радног тијела.

Иако је већина чланова Комисије била за то да се приликом заказивања сједница треба водити рачуна о могућностима доласка свих чланова, Арнаут је остао при свом ставу и није дозволио гласање о Новаковићевом захтјеву.

Револтиран начином вођења Комисије, сједницу је напустио Ловриновић, због чега није присуствовао расправи о захтјеву Уставног суда у вези са апелацијом о законима о акцизама.

Данас је био задњи рок у којем је Парламентарна скупштина БиХ требало да се изјасни о захтјеву Уставног суда БиХ.

Извор: Срна