latinica  ћирилица
05/02/2018 |  15:41 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

Ловриновић: Зашто Изетбеговић толико мрзи Хрвате?

Гостовање бошњачког члана Предсједништва БиХ и лидера СДА Бакира Изетбеговића на Хрватској радио телевизији је срамотно и забрињавајуће. То је класична реторика СДА и разочаран сам таквим наступом, истакао је у интервјуу за портал Радио телевизије Републике Српске, Никола Ловриновић, предсједник Клуба ХДЗ БиХ-ХНС у Представничком дому Парламента БиХ.
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba) -
Никола Ловриновић (Фото: vecernji.ba)

- Изненађен сам чињеницом да је уредништво овог јавног сервиса допустило да један бх. политичар износи полуистине. Не знам ни како бих то коментарисао. То је још један у низу наступа Изетбеговића којима, прије свега, фрустрира Хрвате и њихове политичке представнике – навео је Ловриновић.

Колико су питања била усмјерена против хрватског народа у БиХ, Ловриновићу се чини као да их је припремао неко из кабинета Изетбеговића.

- Не знам шта је била сврха његовог наступа, осим политичке промоције или компликовања политичког стања у БиХ – оцјењује Ловриновић.

РТРС: Оно што је посебно запарало уши јесте Изетбеговићева изјава да Хрвати не могу добити трећи ентитет у БиХ без рата?

ЛОВРИНОВИЋ: Могу рећи да то није ништа другачије од оног што у посљедњих пола године Избетбеговић екстремно и радикално изјављује. Прије свега, мени не треба ништа од њега. Хрватски народ у БиХ од Изетбеговића ништа не може ни очекивати. Говорим о нашој политичкој позицији, која је промијењена 2001. године. Једноставно, тај човјек као да се хвата за политичку сламку опстанка, јер очито да је његово вријеме прошло и да шаље неспретне поруке,  што доводи до политичког усијања. Изетбеговић само мисли о Босни какву он воли, а зашто је не би волио када је од ње узео све што је могао узети. Он жели БиХ из својих снова. Али, реално је не воли могућу, не воли је онакву какву је желе сва три народа у БиХ. Овако нешто није се смјело догодити.

РТРС: Да ли забрињава једна таква изјава?

ЛОВРИНОВИЋ: Није то ништа ново, али са позиције коју Изетбеговић обавља, забрињавајућа је оваква изјава. То није начин комуникације са колегама. Тако се не траже могућа рјешења. Такав вокабулар може довести до великих проблема. По свему судећи, изгледа да Изетбеговић уопште није за разговоре и договоре. Тражи конфликте. У сваком случају, да неко изјави да неко нешто неће добити без рата, није угодно чути. Требао би објаснити шта је мислио под тим. Хрвати су за политички договор, али нека не мисли да смо се ми уплашили.

РТРС: Лидер СДА упозорава све који желе поцијепати БиХ да не рачунају да ће Сребреницу, Томашицу и друга мјеста издвојити из БиХ. Бакир и Бошњаци неће почети конфликт. Зна се ко је почињао ратове овдје. На кога ту тачно мисли?

ЛОВРИНОВИЋ: Претпостављам да мисли ту и на Хрвате и на Србе или њихове представнике. Боље би било да престане причати о досезима референдума и Вашингтона... Било би коректније да призна отворено какву он БиХ жели. Тачније, знамо ми то, али неће јасно и гласно да каже. У сваком случају, онај представник, који тражи нешто другачије од друга два, он руши постојеће стање, добре односе да се БиХ изгради другачија и боља. Изетбеговић се осилио и покренуо ујдурму против оних који не мисле као он. Мора да престане да мисли да је он једини заштитиник у БиХ. БиХ је моја кућа и он ми неће одређивати шта ћу и како радити. Не може у име моје и име Хрвата одређивати каква ће БиХ бити. Може са нама, али сам не. Тако мора да разговара и са Србима. Заједно ћемо се договорити.

РТРС: Сматра и да Хрвати не треба да имају своју телевизију у БиХ, на хрватском језику?!

ЛОВРИНОВИЋ: Свашта он прича. Још мало па ће постати Хрват, колико нас заступа. Ако ће та телевизија или канал емитовати емисије сличне овој на ХРТ-у, онда нам тако нешто и не треба. Мора знати да ми нећемо стати на том захтјеву. То је наше право, загарантовано међународним споразумима, Уставом. Не тражимо немогуће. Уколико се овако настави, шаљем поруку онима који можда могу да утичу на Изетбеговића, да му кажу да овакво његово понашање не води ничему. Само ствара усијану ситуацију. Немогуће је у оваквим условима да се договара. О правима Хрвата само могу одлучивати њихови легитимни представници уз БиХ, а што сигурно није Бакир Изетбеговић.

РТРС: За Изетбеговића чак ни хрватске жртве нису мјерљиве са жртвама Бошњака!

ЛОВРИНОВИЋ: Изетбеговић заборавља прошлост, а тако и не види будућност. Заборавља и минимизира хрватске жртве, сакрио је чињенице које су се дешавале у средњој Босни. Сакрио је да је из Травника протјерано 19.500 Хрвата, да је побијено осморо дјеце од једне гранате у Витезу. Да су побијени војници и цивили у Бикошама код Травника. Лагао је о Крижанчевом селу... Треба Изетбеговићу послати дјевојчицу која се тада налазила у затвору да му прочита писмо у којем она описује како је доживјела убиство свог оца у селу Дусина, општина Бусовача, гдје се злочин над Хрватима догодио два мјесеца прије догађања у Ахмићима. Невјероватно је како се Изетбеговић поставио. Не знам како то да окарактеришем, него као мржњу према Хрватима. Али, нас не може ништа поколебати.

РТРС: Како коментаришете његову тврдњу да је хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић у Бриселу покушао поткопати бошњачку позицију, наводно говорећи да Бошњаци у БиХ теже стварању исламске државе?

ЛОВРИНОВИЋ: Не могу коменатрисати шта је Човић говорио. Али начелно, то је чиста измишљотина и лаж која се шири свих ових година у Сарајеву и међународној заједници. Како Хрвати, њих 450.000 ако их има и толико, наспрам 2,5 милиона Бошњака могу уништити БиХ?! Зар ми можемо нанијети несагледиве штете БиХ?! Ми 15 година тражимо право избора властитог представника, која су нам одузета 2001. Нажалост, немамо политички капацитет, и он то добро зна. Али и оно мало наде и правичности, воље, жели да нам уништи. Не знам откуд му такво размишљање. Он као да је пао са Голанске висоравни у БиХ. Не разумијем толику фрустрацију. Да ли је то Човић рекао или није, став Изетбеговића свакако није на мјесту.

РТРС: "Нека граде Пељешки мост, али треба одредити границу и пловни пут БиХ до отвореног мора", изјавио је бошњачки члан Предсједништва?!

ЛОВРИНОВИЋ: Па он очито није за градњу никаквих мостова. Спорно је да се он и други у тијелима бх. власти и унутра и вани, представљају стајалиште једне политичке опције, односно СДА. И раније су неки политичари самоиницијативно слали писма и радили шта хоће, а ту мислим на Османовића, Звиздића...Све је рађено без сједница Савјета министара, Парламента, Предсједништва... Крајње је вријеме да се схвати да БиХ није оно што прича Изетбеговић. У БиХ су три конститутивна народа, а њихови представници заједно одлучују. Тако ће бити и са Пељешким мостом.

РТРС: По Изетбеговићевом мишљењу, Хрватима не треба право да сами изабиру своје представнике у Предсједништво БиХ?

ЛОВРИНОВИЋ: То је крешендо свега. Још једна његова небулоза. Врхунац демократије коју он тако види. Знате шта, чини ми се да је овај пут лидер СДА рекао доста оног што и мисли. Рекао је шта мисли о Хрватима, њиховим представницима, шта им припада, не припада... Овај пут је отишао толико далеко, да Хрвати требају да гледају шта ће и како ће.

РТРС: Чини се да БиХ какву заговара Изетбеговић, не желе ни Хрвати, ни Срби, а вјероватно ни већина Бошњака?

ЛОВРИНОВИЋ: Ми желимо БиХ какву смо заговарали све ове године, земљу три конститутивна народа, који се самодоговарају. Уколико Изетбеговић на то не гледа као Срби и Хрвати, онда ћемо тешко да се договоримо.

Бојана Милаковић/РТРС