latinica  ћирилица
05/02/2018 |  15:53 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Пале - стан за ђака пјешака (ВИДЕО)

Крајем прошле године смо објавили причу о ђаку пјешаку из села Шип каај Пала, који дневно препјешачи дванаест километара. Захваљујући добрим људи од данас ће се промјенити његова свакодневница.
Стан за ђака пјешака - Фото: РТРС
Стан за ђака пјешакаФото: РТРС

Тако је захваљујући особљу Основне школе Србија у којој Страхиња Живковић похађа трећи разред као и начелнику општине и неколицини паљанских привредника овај малишан је добио нови кров над главом у билизини подручне школе у Подграбу. Његовој самохраној мјаци обезбјеђен је и посао, који ће им осигурати егзистенцију. Данашњи призори усељења никога од присутних нису оставили равнодушним.

Устајање у пет сати, спремање за школу и полазак на пут дуг два сата хода, били су свакодневица овог деветогодишњака и његове самохране мајке. Од данас се њихов живот мијења. Нису могли ни да сањају да ће након три године константног пјешачења живјети у стану удаљеном педесетак метара од школе.

У вријеме зимског распуста наставници и особље основне школе Србија радило је на само једном циљу обезбједити кров над главом у близини школе Страхињи и његовој мајци. Та идеја је од данас преточена у стварност.

"Сви су се ангажовали. Учитељ Ђорђе је први покренуо ту причу и ми смо то прихватили и кренули ка реализацији. Касније се и овој акцији придружила и наша општина", рекла је директор ОШ "Србија" Пале Сања Марковић.

"Сада је на нама, као васпитно образовној установи као и цјелој локалној заједници, тежак задатак да им помогнемо како да се привикну на ову средину пошто је за њих ово све ново", изјавио је Страхињин учитељ Ђорђе Лаловић.

Школа је својим средствима окречила и опремила стан који је обезбједила општина Пале. Ово је тренутно рјешење за породицу Живковић.

"Желим да нагласим да ћемо ми у наредном периоду дефинитивно збринути ову породицу. Да ли ће ово бити трајан смјештај или ћемо имати и другу комбинацију, као што је изградња куће...", навео је начелник општине Пале Бошко Југовић.

Ово је нови и љепши почетак за породицу Живковић, јер поред новог стана општина је захваљујући локалним привредницима запослила и његову мајку. Овај скромни дјечак полако али сигурно испуњава своје снове ово је само први корак ка бољој и срећинијој будућности.