latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:10 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Неискоришћени туристички потенцијали - стари и традиционални занати (ВИДЕО)

У тржишној економији сваке земље, основно питање је колико су искоришћени њени природни ресурси и потенцијали. Такво питање намеће се и кроз неискоришћени домаћи туристички потенцијал, путем кога се могу афирмисати стари и традиционални занати. Један од неискоришћених потенцијала је и занат ручних радова, који се генерацијама чува и преноси у свакоj кући.
Стари занати - Фото: РТРС
Стари занатиФото: РТРС

У домаћинству Јадранке Трифковић, нашли смо плетиљско - ткалачку радионицу у којој се окупљају вриједне Брчанке. Оне вјештим рукама производе све традиционалне одјевне предмете. И како наводе помало су и љубоморне на знање старијих генерација, које су све производиле од радне до парадне одјеће. 

"И то је рађено са гајтанима разним, разним везом додавале. Иако су жене биле неписмене и неуке, али знале су много више него што данашње жене, што кажу знају", каже Јадранка.

"Ово је занат. Ово је златан занат. Може да се уради свашта и од вуне и од па да се пласира па чак и у иностранство, и нанашим тржиштима. Не мора све да се своди на купљену диплому", истакла је Јока Стевић из Брчког.

 Комплетне народне ношње, џемпери, чарапе, приглавци и други ручно израђени одјевни предмети из вјештих руку, излазе као на траци. Босиљка Стојановић, гази девету деценију, али и даље ради истим темпом. 

"Не би могла избројат ни за годину колико исплетем, а камоли колко сам укупно", каже Стојановић. 

"Продам на тржишту. Носим приглавке, носим чарапе, носим папе, носим џемпере", навела је Коса Андрић.

Ту је и малађа гарда. Од старих и прекаљених ткаља, везиља и плетиља, уче се све тајне заната. 

"Од тета Јадранке сам учила вез и сад учим ткање још код ње", додала је Сања Максимовић.

Ручно израђени одјевни предмети у ери брзог живота и технолошке глобалне стандардизације, скоро да су потиснути из понуде. А можда је то баш неискоришћена занатско привредна шанса, за коју је упражњено мјесто на регионалном глобалном тржишту.