latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:40 ⇒ 18:30 | Аутор: РТРС

Филм "С руба памети" награђен и у Украјини (ФОТО)

Документарни филм "С руба памети" ауторке Милане Мајар у продукцији РТРС-а награђен је специјалном наградом на 9. Међународном фестивалу документарног православног филма у Дњепропетровску у Украјини.
Милана Мајар - награда - Фото: РТРС
Милана Мајар - наградаФото: РТРС

Фестивал је ове године одржан под слоганом "Љубав и породица у документарном филму" .

Од 20 филмова које је дњепропетровска публика могла да види током два дана фестивала само је филм "С руба памети" био премијерни.

Филм "С руба памети" награђен и у Украјини

Филм "С руба памети" у режији Милане Мајар, монтажа Биљана Шева, сниматељ Дејан Рачић говори о судбини хришћанске породице из ратом захваћене Сирије. Свој допринос у снимању филма дала је и екипа из Дамаска. Прво је документарно остварење из продукције РТРС-а које је урађено на арапском језику.

Преведен је на пет свјетских језика и приказан је на фестивалима широм Европе, Америке и Азије. На овогодшњем фестивалу учествовали су чувени документарни филмски ствараоци из Украјине, Србије, Републике Српске, Бјелорусије, Пољске, Азербејџана, Грузије и Естоније.

Филм "С руба памети" награђен и у Украјини

Организатор фестивала је протјереј ставрофор Игор Собко, почасни културни радник Украјине и шеф Центра за православну културу "Лествица".