latinica  ћирилица
05/02/2018 |  17:11 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

У БиХ не постоји цивилна контрола на ОБА-ом! (ВИДЕО)

БиХ је једина земља у Европи у којој Заједничка комисија за надзор над Обавјештајно-безбједносној агенцији не ради свој посао. Још од смјене бившег предсједавајућег Николе Шпирића нема цивилне контролне над овом службом.
Заједничке институције - Фото: РТРС
Заједничке институцијеФото: РТРС

Посланик ДНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ђорђо Крчмар сматра да је недопустиво да мјесецима нема избора новог предсједавајућег ове комисије.

"Рок од 60 дана давно је истекао и недопустиво је да комисија која надгледа овако важне ствари шест мјесецци не засједа", додао је Крчмар.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је смјеном Николе Шпирића на мјесту предсједавајућег у овој комисији ОБА постала алат у рукама СДА и додају да незаконит рад комисије одговара бошњачком члану Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу.

Европска пракса је да на парламентарним комисијама предсједавају представници опозиционих партија. Аналитичар Зоран Крешић сматра да је овом ситуацијом у Заједничкој комисији за надзор над Обавјештајно-безбједносној агенцији рад ове службе препуштен на волју директору Осману Мехмедагићу Осмици и нјеговим менторима.

"Катастрофа је да се цјелокупна власт у БиХ уступа Осману Мехмедагићу Осмици и СДА", истакао је Крешић.

Од како је смијенјен Никола Шпирић са мјеста предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ комисију је напустио и Средоје Новић, а СНСД је у знак протеста повукао своје посланике и делегате из свих парламентарних комисија. Избора новог предсједавајућег и његових замјеника нема па је питање како ће се ова комисија изјаснити и о Нацрту измјена и допуна закона о Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ које би Савјет министара БиХ требало у четвртак да припреми за парламентарну процедуру.