latinica  ћирилица
05/02/2018 |  18:28 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Нови Град поново потреса афера фалсификовања диплома! (ВИДЕО)

У оквиру акције "Фалсификат" коју спроводи полиција из ове општине, пријава је поднесена против Ане Гвозден, за коју се основано сумња да је за новчану надокнаду, учествовала у изради и дистрибуцији фалсификованих диплома. Гвозденова је, овим послом зарадила значајну суму новца.
Лажна диплома - Фото: РТРС
Лажна дипломаФото: РТРС

 Ана Гвозден терети се да је 2017. године лицу из Босанске Крупе, за износ од четири хиљаде евра уручила два фалсификована увјерења.

"Једно увјерење је о стеченом високом образовању на име једног лица, а друго увјерење је о статусу ванредног студента на економском факултету у Бањалуци, на име другог лица. Та лица су имала намјеру да та увјерења употребе", рекла је портпарол ПУ Приједор Звјездана Алендаревић.

Шездесетдеветогодишња Ана Гвозден из Новог Града, вишеструка је повратница у извршењу овог кривичног дјела.

Против поменуте особе, од 2015. године до данас, ПУ Приједор поднијела је три кривичне пријаве за фалсификовање докумената.

Полицијска истрага показала је и да је она на тај начин нелегално зарадила преко 16 хиљада марака. Подсјећамо, о овом случају РТРС је извјештавала још у октобру 2016. године. Тада је утврђено да је, уз Анину помоћ, више особа "до звања дошло без знања". Међутим, вјеродостојност њихових диплома, падала је у воду већ на првим "озбиљнијим" провјерама. Један од власника лажне дипломе, уз услов да му се заштити идентитет, тада је пристао да говори за нашу телевизију.

"Добио сам допис да је диплома неважећа, да је фалсификат, да се морам пријавити, ишао сам на разне разговоре, да пријавим и кажем шта је било. Она је једноставно говорила не, то је немогуће, то је исправно", рекао је један од власника лажне дипломе. 

Ана Гвозден данас није била доступна на телефон. Међутим, њено име и бизнис са лажним дипломама добро су познати Новљанима. 

 Најновији извјештај против Ане Гвозден поднесен је надлежном тужилаштву. На акцију "Фалсификат" још није стављена тачка, јер се појављују нови случајеви кривотворења докумената. Од почетка акције, новљанска полиција надлежном тужилаштву је поднијела седам извјештаја, против девет лица, за седам почињених кривичних дјела.