latinica  ћирилица
05/02/2018 |  19:09 ⇒ 06/02/2018 | 08:08 | Аутор: РТРС

Посланици СзП-а избјегавали питања о "свечаном пријему" за Халиловића! (ВИДЕО)

"У част" Јасминка Халиловића, директора и оснивача сарајевског Музеја ратног дјетињства, министри БиХ требало би ускоро да организују свечани пријем.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Ово је "задаћа" коју су министрима закључком "наметнули", уз све Ббшњачке посланике, и посланици Савеза за промјене и ДНС-овог Клуба у формирању.

Исти актери, на посљедњој сједници, одржаној 31. јануара, одлучили су да Представнички дом БиХ упути честитку Халиловићу, јер је због оснивања Музеја, уврштен на Форбсову листу младих лидера. Они који су изгласали овакве закључке, о својим поступцима, данас не желе да говоре.

Сарајевски серијски мирнодопски монопол над "ратном опкољеношћу", над ратним траумама и страхотама, митоманија о јединим жртвама рата, о "голоруким" браниоцима који су се супротстављали до зуба наоружаном, како рекоше, "четничком агресору", добила је још једну епизоду – Музеј ратног дјетињства! Опет сарајевског, наравно!

У њему "успомене као експонати", као да друга дјеца у рату одрастала, успомена немају. 

"Иако је у свом називу ратни – он је заправо антиратни музеј, шаље једну антиратну универзалну поруку мира", рекао је Халиловић.

Без намјере да потцјењујемо ратне трауме дјеце Сарајева па и оснивача Музеја, сличним "антиратним сарајевским порукама мира" свједочили смо и свједочимо често. O "тунелима спаса", "Музејима опсаде", разним перформансима - црвеним столицама....У њима па и у овој нема мјеста, примјера ради за Наташу Лаловић и Милицу Учур, убијене снајпером у насељу Грбавица, док су заједно са другарицама играле ластиш. Нема мјеста успоменама преживјелих другова и другарица убијене српске дјеце. Биће међутим, како се најављује, за дјецу Сирије, Украјине, Турске..., чије се продукције под окриљем Музеја већ раде. Но, то је сарајевски пројектовани дискурс. Али шта је нагнало декларативне заштитнике интереса Републике Српске у Парламенту БиХ, да величају сарајевске "пројектанте" и да им организују свечане пријеме? Шеф Клуба посланика СДС-а, иначе увијек говорљива Александра Пандуревић, са парламентарне говорнице, прије одговора и буквално је побјегла.

Ни њен колега Момчило Новаковић, да образложи свој поступак, пред објективом камере није хтио. Мимо камере признаје како је био у заблуди. У тренутку гласања, каже, мислио је да је Јасминко Халиловић успјешни спортиста, а не својеврсни сарајевски кустос – селектор. Да ли су у заблуди били и остали – осим Пандуревићеве и Младен Босић, Ненад Лалић, Ђорђо Крчмар, Јован Вуковљак!? Јер, сви они су се "захвалили" "кустосу" Халиловићу, на доприносу "сарајевској истини". Њихов потез у СНСД-у оцјењују катастрофалним. 

"Оно што једноставно нас збуњује је докле иде та граница попустљивости тзв. Савеза за промјене, бошњачким иницијативама у Парламенту БиХ. Сулуда је идеја подржати тако нешто прије свега што још увијек су у БиХ отворена та питања ратних дејстава од 1992-1995. године и самој истини о томе шта се дешавало", истако је шеф клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошаац.

Да ли ће “у заблуди" бити и српски министри у Савјету министара, када их Денис Звиздић ускоро "построји" да увеличају свечани пријем Јасминка Халиловића? Хоће ли слушати и ћутати, као што су то чинили и они и њихови пулени у Институту за нестала лица, када су примјера ради, тијела годинама ексхумирана по Сарајеву, недавно у гробљу Високо, укопана као неидентификована, а ипак са муслиманским обиљежјима?