latinica  ћирилица
05/02/2018 |  21:54 | Аутор: РТРС

Пленковић писао Јункеру о проширењу ЕУ

Хрватски премијер Андреј Пленковић упутио је уочи сутрашњег објављивања Стратегије ЕУ за проширење на Западни Балкан писмо предсједнику Европске комисије Жан-Клоду Јункеру у којем је изнио погледе Хрватске на наставак проширења.
Андреј Пленковић - Фото: klix.ba
Андреј ПленковићФото: klix.ba

Пленковић је, како сазнаје агенција ХИНА, поздравио што Комисија посвећује пуну пажњу политици проширења.

Најавио је да ће Хрватска током свог предсједавања ЕУ у првој половини 2020. године "ставити посебан нагласак на проширење ЕУ" и приредити самит ЕУ са земљама Југоисточне Еуропе. Он такође предлаже да се такви самити одржавају сваке двије године.

Пленковић је у писму упозорио на питање "наслијеђа рата", што је један од кључних проблема земаља европског југоистока, и да га "треба што прије ријешити".

Истакао је потребу да се посебна пажња обрати на Босну и Херцеговину и њен европски пут, "узимајући у обзир тежак пут који је та земља прошла у стицању независности, и специфичну улогу коју је у томе имала међународна заједница".

"Успостављање и заштита пуне равноправности сва три конститутивна народа (БИХ) није могућа без промјене изборног законодавства", навео је Пленковић.

Хрватски премијер у свом писму Јункеру наводи да државе "у хрватском југоисточном сусједству, пише ХИНА, треба подстаћи да предузму напоре за рјешавање отворених граничних питања принципом мирног рјешавања спорова, у складу с Повељом УН и међународним правом.

Јункеру је, преноси ХИНА, такође писала група од 12 земаља (Аустрија, Чешка, Естонија, Ирска, Италија, Литва, Латвија, Мађарска, Малта, Пољска, Словачка и Словенија) које предлажу да се једном годишње одржавају самити челника ЕУ и шест земаља југоистока Европе.

Они такође предлажу да ресорни министри земаља југоистока Европе учествују на министарским састанцима ЕУ о заштити околине, здравству, транспорту и спољној политици.

Тих 12 земаља у писму каже да то ЕУ не би "ништа коштало", а имало би велики политички утицај и било би корисно за репутацију ЕУ у том подручју.

Извор: Бета