latinica  ћирилица
05/02/2018 |  22:12 ⇒ 06/02/2018 | 09:04 | Аутор: РТРС

Миграције из БиХ - одлазак привремено или заувијек? (ВИДЕО)

Држављанства БиХ, током прошле године, одрекло се око четири хиљаде људи. Од 2013. до 2018. године тражећи посао у иностранству, из Босне и Херцеговине отишло је око 150 хиљада људи. Да ли су миграције попримиле забрињавајуће размјере и одлазе ли људи привремено или трајно, због чега и шта би могло да их задржи овдје – била је тема Укрштенице.
Укрштеница - Фото: РТРС
УкрштеницаФото: РТРС

Сваке године, само у једном правцу из Босне и Херцеговине трајно оде четири хиљаде становника, или читава једна општина, приближне величнеи нпр. Лакташа. Настави ли се тај негативан тренд, ионако сива слика постаће још суморнија па ће, према статистици за 30 година, БиХ остати без половине становништва. Смањен фертилитет, негативан природни прираштај, емиграциона депопулација, укупна депопулација и много старог становништва – стварност је Босне и Херцеговине. 

Њемачка, Аустрија, Шведса, Швајцарска, Норвешка, Холандија, Аустралија младима су најпожељније земље за живот па у њих у највећој мјери и одлазе. Жеља за бољим сутра не познаје нацију, са тим су сагласни и саговорници емисије. 

На који начин и како ће БиХ ово питање ријешити тешко је рећи. Ниједна институција на заједничком нивоу нема обједињене податке о миграцијама и њиховом узорку, али исто тако ни о рјешењу проблема о којем умјесто институција најгласније говоре медији. Чак 1,67 милиона људи поријеклом из БиХ, односно више од трећине укупног становништва, налази се у 51-ој земљи свијета. Истовремено годишњи износ новчаних дознака које су мигранти слали у БиХ износио је од 2, 5 до 3, 7 милијарди америчких долара, што представља значајан удио за економију једне земље.

Проблем исељавања становништва требало би да буде и тема Представничког дома БиХ на једној од тематских сједница. Поједини посланици, најавили су, тражиће и да у расправу буду укључени и стручњаци. И поред тога, очекивања нису велика.