latinica  ћирилица
06/02/2018 |  08:58 ⇒ 17:22 | Аутор: РТРС

Национална географија оптужила Србе за геноцид

У документарној емисји "Прича о нама" коју на каналу Национална географија води познати холивудски глумац Морган Фримен (80) изнијете су тврдње да је српски народ крив за рат на просторима бивше Југославије, као и за геноцид и етничко чишњење у Сребреници.
У емисји Моргана Фримена Срби окривљени за рат и геноцид - Фото: Screenshot/YouTube
У емисји Моргана Фримена Срби окривљени за рат и геноцидФото: Screenshot/YouTube

У документарној емисији "Прича о нама", коју на каналу "Национална географија" води познати холивудски глумац Морган Фримен изнесене су тврдње да је српски народ крив за рат на просторима бивше Југославије, као и за геноцид и етничко чишћење у Сребреници.

У епизоди, која је приказана у недјељу, приказује се Фримен у Сарајеву и Сребреници, гдје се сусрео са бошњачким новинаром Сенадом Хаџифејзовићем и његовим сином Феђом, који су му рекли да је близу граница са Србијом и да су Срби дошли и хтјели да убију све, да ту територију одвоје од БиХ и припоје Србији.

Прича која је требало да буде документарна "филована" је снимцима и информацијама о томе како су Срби одговорни за рат на овим просторима.

Фримен је касније дао интервју новинару Сенаду Хаџифејзовићу у којем је изјавио да му је изузетно драго што је у БиХ, а када је набрајао републике настале распадом Југославије поменуо је и Косово као независну државу, наводи "Курир".

Иако је емисија снимљена као документарна, никоме из новинарске екипе није пало на памет да чује и другу страну и истражи све чиоњенице. Колико су далеко ишли у својој манипулацији говори и чињеница да се у једном од кадрова, који треба да дочара почетак распада Југославије 1992. године, виде и снимци настали на протестима опозиције у Београду 5. октобра 2000. године.

Извор: Независне новине