latinica  ћирилица
06/02/2018 |  09:15 | Аутор: РТРС

Сове оживиле ноћни живот Српца

Лишће на три дрвета у центру Српца замијенио је велики број сова, које су у овим зимским данима, како тврде грађани, постале као накит на овим стабалима.
Уралска сова (Фото: http://robertbrezigar.si) -
Уралска сова (Фото: http://robertbrezigar.si)

"Код цркве Васкрсења Господњег у центру града сам видио три дрвета на којима је, у том трентуку, било око 25 сова, један пролазник ми је рекао да их некад зна бити и близу 50, а оно што ме изненадило је што су ту усред дана", рекао је Дамир Тулемија из Градишке, који је, како каже, уживао у овом необичном призору.

Горан Топић, биолог и члан Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета, рекао је да се у БиХ гнијезди десет врста сова, од којих је најбројнија утина, коју су, како каже, грађани имали прилику да виде у Српцу.

"Највећи број ових птица, 234 јединке, смо приликом истраживања избројали управо у Српцу, а разлог томе је што је околина Српца позната као пољопривредни крај, што совама пружа добре хранидбене услове, а раштркано дрвеће отвара могућност њиховог гнијежђења", истакао је Топић.

Према његовим ријечима, осим у Српцу, значајан број сова евидентиран је и у Домаљевцу (174), Шамцу (138), Козарској Дубици (90), док је, како тврди, у другим зимовалиштима ових птица забиљежен мањи број сова.

"Ради поређења је важно истаћи да је у Кикинди, свјетској пријестоници сова, ове године у зимовању забиљежено свега 238 јединки", нагласио је Топић.

Истакао је да је сова моћан предатор глодара и других ситних сисара, те да има непроцјењив значај за пољопривреду, јер једна сова свакодневно поједе три до пет ситних глодара, волухарица, мишева и ровчица.

Упозорио је да се сове, и поред чињенице да су законом строго заштићене, често нађу на мети несавјесних и неупућених грађана који их убијају.

"Сове су вишеструко корисне за грађане па би због тог требало да их чувају и угледају се на земље гдје посматрање сова представља туристичку атракцију", апеловао је Топић.

Извор: Независне новине