latinica  ћирилица
06/02/2018 |  10:13 | Аутор: РТРС

Џулијан Асанж од данас на слободи?

Британски суд требало би данас поподне да одлучи да ли ће та земља повући налог за хапшење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth) -
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth)

Тиме ће бити уклоњена значајна правна препрека за његово напуштање амбасаде Еквадора у Лондону, оцјењује АП.

Уколико судија пресуди у корист Асанжа, он ће моћи да изађе из амбасаде први пут послије пет година, али ће исто тако моћи да остане и даље у амбасади, јер и даље постоји тајна оптужба САД због објављивања повјерљивих америчких докумената. Могао би, такође, да оде у Еквадор, који му је понудио држављанство и азил.

Уколико судија не би пресудио у корист Асанжа, налог за хапшење остаје на снази.

Правни тим Асанжа расправљао је 26. јануара у суду у Вестминстеру да би требало повући налог за његово хапшење, а адвокат Марк Самерс рекао је да је налог изгубио "своју сврху и функцију", јер је повезан са истрагом сексуалних злочина против Асанжа у Шведској, која је окончана без да је оптужен за неправду.

Шведске власти више не потражују Асанжа, али британске власти наводе да налог за хапшење мора да остане на снази јер Асанж не би требало да буде награђен због застаријевања случаја у Шведској.

Како су раније рекли његови адвокати, Асанж пати од неколико психичких и менталних проблема због дугог боравка у згради амбасаде.

Извор: Танјуг