latinica  ћирилица
06/02/2018 |  10:27 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Почела санација Тјентишта

Клизиште код споменика на Тјентишту мирује, а јуче је почело чишћење одводних и дренажних канала како не би дошло до даљег обрушавања земљишта, изјавио је Стеван Јовановић, директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске.
Чишћење одводних и дренажних канала на Тјентишту - Фото: nezavisne novine
Чишћење одводних и дренажних канала на ТјентиштуФото: nezavisne novine

Према његовим ријечиума, нови пројекат санације клизишта и уређења дренажног и одводних канала на подручју Спомен-комплекса на Тјентишту требало би да спријечи продирање воде.

У просторијама општине Фоча пронађена је пројектна документација санације клизишта из 1986. године, али ће бити направљен нови пројекат. Планирано је уграђивање опреме која би у наредних годину дана пратила евентуално помјерање земљишта око споменика и спомен-костурнице.

Јовановић је најавио да ће највјероватније по налогу Сребренке Голић, министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, до краја седмице бити формиран тим који ће израдити пројекат и процијенити штету.

Дејан Павловић, директор Националног парка "Сутјеска", потврдио је да су јуче радници почели да копају и чисте канале за одводњу површинских вода у зони изнад споменика, да би се спријечило даље пуцање и осипање земље на клизишту. Према његовим ријечима, прије протеклог рата постојали су дежурни чувари који су се бринули о споменику,а сада, како каже, то није у његовој надлежности. Истиче да се за помоћ у санацији јављају људи из цијеле бивше Југославије. Међу првима који су понудили помоћ били су потомци Далматинске бригаде који су, осим помоћи у радовима, понудили и финансијску подршку.

Извор: Независне новине