latinica  ћирилица
06/02/2018 |  13:27 | Аутор: РТРС

УН апелују за хуманитарни прекид ватре у Сирији

УН су позвале на моментални хуманитарни прекид ватре у Сирији у трајању од најмање мјесец дана, у вријеме када су стигли извјештаји о бомбардовању и погибији најмање 30 људи у области под контролом побуњеника близу Дамаска и на сјеверозападу земље.
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа) -
Сирија бомбардовање (Фото: Синхуа)

Шеф међународне комисије за истраге о Сирији Пауло Пинеро рекао је да провјерава више извјештаја о наводној употреби хлора у бомбама које се бацају на цивиле у градовима Саракеб у провинцији Идлиб и Дума у провинцији Источна Гута.

Пинеиро је рекао да се током опсаде Источне Гуте, коју врше сиријске државне снаге, дешавају "злочини, насумично бомбардовање и намјерно изгладњивање цивилне популације".

Он је рекао да извјештаји о ваздушним ударима и погађању најмање три болнице у посљедњих 48 часова "извргавају руглу такозване зоне деескалације".

Изасланици УН позвали су на прекид непријатељстава да би се омогућиле хуманитарне испоруке и евакуација болесних и рањених.

Указано је на седам области у којима је ситуација посебно тешка, укључујући регион Африн, који је мета турске војне офанзиве.

Извор: СРНА