latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:27 ⇒ 15:30 | Аутор: РТРС

У Вишеграду 14. фебруара обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка

У Вишеграду ће 14. фебруара бити одржана манифестација поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су за Српску живот дала 23.184 војника, као и 214 година од подизања Првог српског устанка.
Вишеград - Фото: архив
ВишеградФото: архив

Предсједник Пододбора Владе Српске за обиљежавање значајних и историјских догађаја Велимир Дуњић нагласио је да је ово догађај од републичког значаја који се обиљежава заједно са Одбором Владе Србије за његовање традиције и један од четири догађаја које заједно обиљежавају владе Републике Српске и Србије.

"Централно обиљежавање Дана бораца је у Вишеграду, а централно обиљежавање Првог српског устанка је 15. фебруара у Опленцу у Тополи", рекао је Дуњић новинарима након данашњег састанка Пододбора у Вишеграду.

Он је истакао да ће обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка у Вишеграду почети парастосом погинулим српским устаницима и погинулим борцима у манастиру Добрун.

Истог дана, на Тргу палих бораца у Вишеграду у 12.00 часова биће полагање цвијећа и обраћање званичника.

У оквиру овог програма посјетиоци ће имати прилику да виде оркестар полиције и нове гардисте који су учествовали на паради поводом Дана Републике Српске, 9. јануара.

Дуњић очекује да ће ове године ова манифестација бити знатно посјећенија, те навео да су позивнице упућене, између осталих, представницима власти на нивоу Српске и представницима који су у органима БиХ из реда српског народа, амбасадама Русије и Србије, те општинама Старе Херцеговине и Подриња.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изразио је задовољство што ће у Вишеграду бити одржана манифестација поводом обиљежавања Дана бораца и 214 година од подизања Првог српског устанка.

"Не смијемо заборавити ствараоце Републике Српске. Морамо његовати и водити рачуна о преживјелим борцима, али и о породицама чији су чланови дали живот за стварање Републике Српске", нагласио је Ђуревић.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Вишеград Милисав Васић рекао је да је част што Борачка организација може допринијети обиљежавању овако значајног датума за Републику Српску.

"Ово је од посебног значаја за борце Војске Републике Српске, за грађане Српске и за цијело српство. У Вишеграду постоји споменик посвећен Првом српском устанку у порти Манастира Добрун", истакао је Васић.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су живот за Српску.

Први српски устанак против Турака подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Извор: Срна