latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:35 | Аутор: РТРС

Почиње реконструкција подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику

Министар трговине, туризма и телекомунијација Србије Расим Љајић најавио је да ће ускоро почети реконструкција подземног града Карађорђевића у Малом Зворнику, који представља јединствену цјелину и као такав мора да буде стављен у функцију туристичког развоја ове општине и цијеле Србије.
Љајић у обиласку подзмног града Карађорђевића - Фото: СРНА
Љајић у обиласку подзмног града КарађорђевићаФото: СРНА

Након данашњег обиласка подземног града Карађорђевића са предсједником општине Мали Зворник Зораном Јевтићем, Љајић је рекао да је ово јединствена туристичка атракција која је, нажалост, у овом тренутку потпуно неискоришћена.

"Реч је о подземном склоништу од око 5.000 квадратних метара са 75 просторија, међу којима је краљевски апартман, соба за одржавање седница Владе Краљевине Југославије, црква, краљевски бунар и чесме, као и други садржаји", рекао је Љајић.

Он истиче да је ово значајан објекат, не само по јединственом облику архитектуре, начину и мјесту изградње, него и у културно-историјском смислу.

Љајић каже да ће реконструкција овог објекта почети врло брзо, односно чим буде завршена пројектна документација, те изразио наду да ће га први туристи посјетити већ крајем ове године.

Предсједник општине Мали Зворник Зоран Јевтић рекао је да је прије двије године у подземни град Карађорђевића уведена електрична енергија и да општина одржава ово здање.

"Са министром Љајићем договорили смо да се уради што прије пројектна документација, а после тога да се интензивно крене у реконструкцију овог града", рекао је Јевтић.

Он је додао да ће се истовремено радити и мост Краља Александра првог Карађорђевића, који преко ријеке Дрине повезује Мали Зворник и Зворник, односно Републику Српску и Србију, за чију је реконструкцију Влада Србије одобрила 600.000 евра.

У подземном граду Карађорђевића одржана је посљедња сједница Владе Краљевине Југославије у ноћи између 9. и 10. априла 1941. године.

У овом објекту посљедње дане у Србији од 9. до 12. априла 1941. године провео је и краљ Петар Други Карађорђевић.

Градња подземног града почела је 1930. године, а прекинута 1934. године, након атентата на краља Александара Другог Карађорђевића 9. октобра у Марсеју.

Извор: Срна