latinica  ћирилица
06/02/2018 |  16:22 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Библиотека "Борис Јељцин" из Санкт Петербурга доступна и у Бањалуци (ВИДЕО)

Дигиталне базе Предсједничке библиотеке "Борис Јељцин" из Санкт Петербурга доступне су и у Руском културном центру "Руски мир" у Бањалуци.
Дигитална библиотека - Фото: РТРС
Дигитална библиотекаФото: РТРС

Отварање дигиталне базе представља наставак сарадње библиотеке "Борис Јељцин" из Санкт Петербурга и Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Предсjедничка библиотека „Борис Јељцин” је трећа по величини библиотека у Русији. Функционише као национална електронска база за похрањивање дигиталних копија најважнијих докумената о историји, теорији и пракси руске државе, руског језика, као и мултимедијални и мултифункционални центар, који има статус националне библиотеке Русије.

- Већ у 28 земаља у свијету постоје наше даљинске читаонице и данас у Републици Српској отварамо 29. читаоницу вамн граница Русије - истакла је Олга Преображенскаја, сарадница Предсједничке библиотеке "Борис Јељцин" из Санкт Петербурга.

Јавност Српске од данас може више да сазна о библотечком фонду богате руске заоставштине.

- На једном мјесту се налази преко десетина хиљада, дакле милион докумената дигитализованих из публикација старих и ријетких књига, часописа, архивске грађе која се тичу руске теорије, праксе и историје језика и књижевности - напоменула је Љиља Петровић Зечић, директорка Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Могућност приступања дигиталним базама реализована је у складу са споразумом двије библиотеке који је, у присуству предсједника Републике Српске Милорада Додика и губернатора Санкт Петербурга Георгија Полтавченка, потписан 7. децембра 2017. године у Санкт Петербургу.