latinica  ћирилица
06/02/2018 |  17:11 ⇒ 20:41 | Аутор: РТРС

Нова филмска пропаганда; Морган Фримен Србе оптужио за геноцид (ВИДЕО)

Српски народ је крив за рат на просторима бивше Југославије, етничко чишћење и геноцид у Сребреници – ово су тврдње познатог холивудског глумца Моргана Фримена изнијете у документарној емисији "Прича о нама", на свјетски познатом каналу "Национална географија".
Морган Фриман  о Србима - Фото: РТРС
Морган Фриман о СрбимаФото: РТРС

Овакви наводи у Србији и Српској подигли су буру, па су Фримену многи већ упутили протест, али и најавили захтјев за емисију у којој ће се чути и српска страна.

У епизоди, која је приказана у недјељу, Фримен се у Сарајеву и Сребреници, срео с новинаром Сенадом Хаџифејзовићем и његовим сином Феђом, који су му рекли да је близу граница са Србијом и да су Срби дошли и хтјели да убију све, да ту територију одвоје од БиХ и припоје Србији. Овакве изјаве за првог човјека Борачке организације Српске представљају лаж, измишљотине и обману.

- Када једна тако озбиљна, научна медијска кућа која има сврху да образује, да научи људе нечему новом, коју узгред буди речено и ја радо гледам, сад су ме довели у дилему да ли је било шта истина од онога што они приказују или су то обични шпекуланти и преваранти, јер се на овом примјеру показује да су они управо то - каже Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Осуда је стигла и од предсједника Удружења "Ветерани Републике Српске" Душка Вукотића који тврди – захтијеваћемо да се чује и српска страна. И београдска новинарка Љиљана Смајловић оцјењује да се познати ТВ канал вјешто користи за политичку пропаганду, те да због тога треба протестовати.

- Апсолутно треба протестовати писати, писати том Могану Фримену, он кад би добио писама из Србије и Републике Српске он би се упитао човјек. То су људи који живе од популарности. Увијек има сврхе протестовати, истиче Љиљана Смајловић, новинарка и колумнисткиња.

Прича Моргана Фримена снимљена је као документарна, али интересантно, екипа у филму не доноси другу страну или истражује изречено. Ипак, чињеница да се такав садржај појавио на каналу са документарним програмом забрињава, истиче књижевник Владимир Кецмановић.

- Најбољи вид борбе против оваквих ствари јесте производња садржаја који би приказивали нашу истину - напомиње Кецмановић.

- Мислим да је вријеме да Срби и у Републици Српској и Србији почну поред тога систематски да се боре. Да формирамо институције које би пратиле пропанганду против нас засновану на лажима и које би правиле контрапланове како да се боримо против тога - поручује Драгомир Анђелковић, аналитичар.

Колико су далеко ишли у својој манипулацији говори и чињеница да се у једном од кадрова, који треба да дочара почетак распада Југославије 1992. године, виде и снимци настали на протестима опозиције у Београду 5. октобра 2000. године.