latinica  ћирилица
06/02/2018 |  18:23 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Бањалука: Новцем од продаје дроге куповали некретнине (ВИДЕО)

Припадници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијели су Тужилаштву БиХ извјештај против три лица из Бањалуке, за која се сумња да су у легалне токове убацили приближно 3,3 милиона марака такозваног прљавог новца.
Полиција хапшење - Фото: РТРС
Полиција хапшењеФото: РТРС

Како Радио-телевизија Републике Српске незванично сазнаје ријеч је о Зорану Малешевићу, Драгиши Брнићу и Миодрагу Брнићу.

Праћењем новца након акције Глобал 2014. године, у којој је Драгиша Брнић ухапшен, полиција је дошла до сазнања да су осумњичени новац од продаје наркотика улагали у некретнине.

Драгиша Брнић сумњичи се да је новац који је зарадио криминалним активностима користио за изградњу стамбених и пословних објеката у Бањалуци и Челинцу у вриједности преко милион и 200 хиљада марака и куповину моторних возила која су коштала 131.000 КМ.

Брнић је 2014. године ухапшен због сумње да је учествовао у међународном кријумчарењу кокаина и марихуане преко територије више земаља. 2016 тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против њега. Зоран Малешевић терети се да је на поклон примио некретнину вриједну преко милион и 200 хиљада марака, која је стечена на криминалан начин. Терети се и да је новац од продаје дроге улагао у куповину покретне и непокретне имовине у вриједности близу 600 хиљада и акција вриједних око 260 хиљада марака.

- Новац је кориштен у привредном или другом пословању и то за грађење куповину и опремање стамбених и пословних објеката за куповину акција луксузних аутомобила, напомиње Даница Гњатовић, портпарол МУП-а Републике Спрске.

Трећеосумњичени Миодраг Брнић новцем од криминалних дјела купио је више стамбених објеката у Бањалуци који су коштали више од 800 хиљада марака.

Њега је, подсјећамо, бивши предсједник Српске Драган Чавић два пута, 2003. и 2005. године, помиловао за пресуђена дјела тешке крађе.