latinica  ћирилица
06/02/2018 |  18:52 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Студенти ФПН траже од министра Црнатка да поништи конкурс (ВИДЕО)

Студенти факултета политичких наука из Бањалуке, Сарајева и Мостара, од министра иностраних послова БиХ Игора Црнадка траже да поништи оглас о попуњавању радних мјеста, објављен 22. јануара.
Студенти ФПН писали Црнатку - Фото: РТРС
Студенти ФПН писали ЦрнаткуФото: РТРС

Тврде да су условима из огласа стављени у неповољан положај. С друге стране Црнадак одговара да је све по закону.

Није логично да на функцију секретара Одсјека за Азију и Африку равноправно конкуришу особе које су завршиле: агрономију, шумарство, рударство и политичке науке, сматрају представници организација студената политикологије из Бањалуке, Сарајева и Мостара.

У писму истичу да очекују предност при заснивању радног односа у пословима из надлежности Министарства спољних послова.

- Не желимо овим да занемаримо остале факултете и њихов значај, али сматрамо да студенти који су слушали највише предмета из те области треба да имају примат у односу на остале факултете, каже Ведран Мањић, потпредсједник Студентске организације Факултета политичких наука Бањалука.

Од министра Црнатка траже да буде поништен оглас у којем је написано да кандидат треба да има завршен било који факултет. Очекују да у новом буду наведени посебни услови са усклађеним смјеровима високе стручне спреме и потребама упражњених радних мјеста. Министра питају и зашто је оглас објављен на сајту Агенције за државну службу, а не Министарства спољних послова.

- Стога смо морали реаговати јер је ово само један догађај у низу дискриминатосрких тенденција. Оваквих конкурса било и прије када смо ми такође реаговали, па су одређени конкурси били поништени, Фнапомиње Мартин Микулић,
предсједник Удружења хрватског студентског политиколошког форума Мостар.

Црнадак одговара да је оглас објављен у складу са Законом о државној служби и да су се кандидати могли информисати о њему и у дневним новинама.

- Министарство иностраних послова нема право да дискриминише било кога, нити да некога ставља у привилегован положај. Зато позивам све заинтересоване за посао у овом Министарству, који испуњавају услове, да се пријаве на поменути конкурс, поручује Црнадак.

Студенти наводе да министар Црнадак није испоштовао договор из Бањалуке на којем им је прије годину обећао бољу сарадњу са факултетима политичких наука у БиХ. На ове оптужбе министар одговара да ће, управо на бази тог разговора, у мају расписати конкурс за приправнике.