latinica  ћирилица
06/02/2018 |  19:20 | Аутор: РТРС

Лажна узбуна за цунами узнемирила становнике Источне обале САД

Појединим становницима Источне обале Америке стигле су поруке упозорења на цунами, али је Национална метеоролошка служба саопштила да је оно лажно и да је у питању само тест.
Лажна узбуна за цунами - Фото: AP
Лажна узбуна за цунамиФото: AP

Метеоролог Хендрикус Лулофс изјавио је да је дошло до квара током рутинске пробе, што је довело до тога да неки корисници мобилних апликација приме оно што је изгледало као право упозорење, преноси АП.

Он је рекао да Национална метеоролошка служба покушава да открије шта се догодило и путем друштвених мрежа да јавност обавијести да не постоји опасност од цунамија.

Тај догађај је услиједио мјесец дана након што је становницима Хаваја издато лажно упозорење на ракетни напад, које је изазвало, како су амерички медији описали, „38 минута панике и примарног страха“.

Агенција за ванредне ситуације Хаваја (Хи-ЕМА) послала је умјесто примарног, интерног теста који је био у плану, право упозорење на напад балистичком ракетом телевизијама, радио-станицама и на телефоне.

У поруци се грађани упозоравају на пријетњу од балистичке ракете и позивају да хитно потраже склониште.

„Ово није вјежба“, наведено је у поруци.

Становници и туристи на Хавајима су 38 минута, како су медији описали, били у паници страхујући за живот, након чега је Гувернер Хаваја Дејвид Иџ изашао пред медије и рекао да је „људском грешком послата лажна узбуна“, а четири минута након тога његова изјава је објављена на друштвеним мрежама.

Неколико сати касније одржана је конференција за медије на којој је изнесен детаљан сплет догађаја, а Иџ је навео да власти заустављају све будуће вјежбе узбуне док Хи-ЕМА не спроведе потпуну истрагу о том догађају.

Гувернер Хаваја се на конференцији извинио за „бол и забуну“ које је изазвало лажно упозорење.

Док је предсједник локалног парламента Хаваја Скот Саики рекао да је неко притиснуо погрешно дугме, из Бијеле куће је саопштено да се радило искључиво о „државној вјежби“.

Саики је изјавио да је систем, за који је становницима Хаваја речено да се на њега могу ослонити, потпуно заказао, а портпаролка Бијеле куће Линџи Волтерс изјавила је тада да је амерички предсједник Доналд Трамп „упознат са ситуацијом у вези са вјежбом за ванредне околности на Хавајима“, наводећи да се радило „искључиво о вјежби“.

Извор: Спутњик